Telecí játra se žampiony a karamelovou cibulí
Ingredience
Játra telecí |
550 g |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
0.5 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl mořská |
0.5 kávová lžička |
Žampiony čerstvé |
4 ks |
Balsamico ocet |
100 ml |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
50 g |
Olej olivový extra panenský |
0.5 polévková lžíce |
Víno červené |
100 ml |
-
Doba přípravy: 17 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Omytá telecí játra osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 8mm. Očištěnou cibuli pokrájíme na kolečka, mladé žampióny na plátky.
- V pánvi si rozehřejeme olej s máslem, na něm osmažíme cibuli téměř dozlatova. Přimícháme k ní lžičku cukru a necháme ho s cibulí zkaramelizovat. Cibuli z pánve dáme stranou do misky, na omastek nelijeme červené víno, balsamico a za občasného promíchání pomalu vaříme 8-10 minut. Pak do vína vrátíme osmaženou cibuli, promícháme a necháme ji prohřát. Pánev s omáčkou a cibulí odstavíme a uchováme v teple.
- V druhé pánvi rozpálíme olej s máslem. Osušená játra posypeme čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem, obalíme je v hladké mouce a vložíme je na rozehřáté máslo. Zároveň přidáme pokrájené žampióny a společně restujeme játra se žampióny po 2 minutách z každé strany dozlatova. Orestovaná játra dochutíme solí. Poklademe je na talíře i se žampióny, přelijeme je omáčkou z červeného vína s cibulkou a hned servírujeme.