Telecí játra se žampiony a karamelovou cibulí

Ingredience


Játra telecí 550 g
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká T 650 4 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 0.5 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl mořská 0.5 kávová lžička
Žampiony čerstvé 4 ks
Balsamico ocet 100 ml
Cibule 1 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 50 g
Olej olivový extra panenský 0.5 polévková lžíce
Víno červené 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytá telecí játra osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 8mm. Očištěnou cibuli pokrájíme na kolečka, mladé žampióny na plátky.
  2. V pánvi si rozehřejeme olej s máslem, na něm osmažíme cibuli téměř dozlatova. Přimícháme k ní lžičku cukru a necháme ho s cibulí zkaramelizovat. Cibuli z pánve dáme stranou do misky, na omastek nelijeme červené víno, balsamico a za občasného promíchání pomalu vaříme 8-10 minut. Pak do vína vrátíme osmaženou cibuli, promícháme a necháme ji prohřát. Pánev s omáčkou a cibulí odstavíme a uchováme v teple.
  3. V druhé pánvi rozpálíme olej s máslem. Osušená játra posypeme čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem, obalíme je v hladké mouce a vložíme je na rozehřáté máslo. Zároveň přidáme pokrájené žampióny a společně restujeme játra se žampióny po 2 minutách z každé strany dozlatova. Orestovaná játra dochutíme solí. Poklademe je na talíře i se žampióny, přelijeme je omáčkou z červeného vína s cibulkou a hned servírujeme.