Hrášková omeleta se sýrem a šunkou

Ingredience


Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 50 g
Mléko plnotučné 200 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Sýr Gran Moravia 55 g
Hrachové lusky 20 g
Hrášek 80 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 500 g
Pepř bílý 3 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
šunka Holštýnská 80 g
Sýr Lučina - termizovaný 100 g
Vejce slepičí 4 ks
Rajčata 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu si vytřeme máslem.
  2. Připravíme si bešamel: v hlubší pánvi rozehřejeme máslo, za stálého míchání přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Znížíme teplotu a za stálého šlehání přiléváme mléko, šleháme do doby, až se nám vytvoří hladká bešamelová omáčka. Poté pánev odstavíme z plotny. Do bešamelu přimícháme nastrouhaný sýr.
  3. V kastrólku přivedeme k varu osolenou vodu, jakmile se začne vařit, nasypeme do ní očištěné mladé hráškové lusky a hrášek. Zeleninu povaříme pouze 3-4 minuty, pak ji scedíme a necháme okapat.
  4. V misce vyšleháme 2 vejce s 2 žloutky, Lučinu, solí, pepřem, přidáme zelený hrášek, a vše promícháme s bešamelem. Pak si vyšleháme z bílků tuhý sníh, který zapracujeme do těsta. Nakonec přimícháme hráškové lusky.
  5. Těsto nalijeme do koláčové formy, na povrch poklademe tenké plátky Holštýnské šunky a formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby. Omeletu pečeme přibližně 15 minut. Rajčata omyjeme, osušíme a rozkrájíme na čtvrtky.
  6. Omeletu po upečení rozkrájíme na porce, dáme je na talíře a hned podáváme s rajčaty.