Hrášková omeleta se sýrem a šunkou
Ingredience
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko plnotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Sýr Gran Moravia |
55 g |
Hrachové lusky |
20 g |
Hrášek |
80 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
500 g |
Pepř bílý |
3 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
šunka Holštýnská |
80 g |
Sýr Lučina - termizovaný |
100 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Rajčata |
4 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Troubu si předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu si vytřeme máslem.
- Připravíme si bešamel: v hlubší pánvi rozehřejeme máslo, za stálého míchání přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Znížíme teplotu a za stálého šlehání přiléváme mléko, šleháme do doby, až se nám vytvoří hladká bešamelová omáčka. Poté pánev odstavíme z plotny. Do bešamelu přimícháme nastrouhaný sýr.
- V kastrólku přivedeme k varu osolenou vodu, jakmile se začne vařit, nasypeme do ní očištěné mladé hráškové lusky a hrášek. Zeleninu povaříme pouze 3-4 minuty, pak ji scedíme a necháme okapat.
- V misce vyšleháme 2 vejce s 2 žloutky, Lučinu, solí, pepřem, přidáme zelený hrášek, a vše promícháme s bešamelem. Pak si vyšleháme z bílků tuhý sníh, který zapracujeme do těsta. Nakonec přimícháme hráškové lusky.
- Těsto nalijeme do koláčové formy, na povrch poklademe tenké plátky Holštýnské šunky a formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby. Omeletu pečeme přibližně 15 minut. Rajčata omyjeme, osušíme a rozkrájíme na čtvrtky.
- Omeletu po upečení rozkrájíme na porce, dáme je na talíře a hned podáváme s rajčaty.