Pstruzi na víně s červeným pomerančem

Ingredience


Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 70 g
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel hladkolistá 2 polévková lžíce
Pomeranč červený 0.5 ks
Pstruh 2 ks
Sůl 1 kávová lžička
Česnek 4 stroužek
Cibulka jarní 1 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Víno bílé 250 ml
Vínovice 40 ml
Petržel hladkolistá 2 polévková lžíce
Pomeranč červený 0.5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Malý očištěný pórek s malou jarní cibulkou a stroužky česneku pokrájíme na kroužky. Omyjeme si 4 snítky petrželky (4 lžíce). Z toho si 2 snítky pokrájíme nadrobno a odložíme do misky.
  2. Očištěné a omyté pstruhy (přibližně po 400g) osušíme. Omytý a osušený červený pomeranč nakrájíme na plátky. Pstruhy ze všech stran osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem, do břišní dutiny každého pstruha vložíme po 2 plátcích pomeranče a malou snítku petrželky. Pak oba pstruhy obalíme v hladké mouce.
  3. V pánvi rozehřejeme na správnou teplotu máslo. Pstruhy osmažíme z každé strany dozlatova (přibližně je smažíme po 3-4 minutách z každé strany). Poté ryby podlijeme 125ml bílého vína a pomalu vaříme do doby, až se alkohol vypaří.
  4. Pstruhy vyjmeme z pánve, odložíme je do předehřáté mísy a uchováme teplé. Na omastek dáme pokrájenou cibulku s pórkem a česnekem. Zeleninu promícháme, krátce vše podusíme, ochutíme solí, pepřem, přilijeme vínovici a oflambujeme ji - opatrně alkohol zapálíme dlouhou sirkou. Jakmile alkohol vyhoří, zhasne, přilijeme dalších 125ml bílého vína, přidáme lžíci másla a krátce omáčku se zeleninou povaříme.
  5. Pstruhy poklademe na talíře, posypeme je petrželkou, ozdobíme zbylými plátky pomeranče, ryby přelijeme omáčkou a hned teplé servírujeme. Dobrou chuť.