Šlupky

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Cukr krystal 4 polévková lžíce
Droždí 20 g
Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 90 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plechy vyložíme pečicím papírem.
  2. V míse utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme vlažné mléko a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek.
  3. Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí, přidáme vzešlý kvásek, ostatní suroviny a tolik mléka, abychom vypracovali nelepivé hladké těsto.
  4. Těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme z něj válečky a nakrájíme na kousky (zhruba asi 80 ks). Na vále je přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
  5. Vykynuté kousky rozválíme na vále posypaném krystalovým cukrem (bude jen z jedné strany) na sušenky. Klademe na plechy cukrovou stranou nahoru a necháme ještě asi 20 minut kynout. Poté pečeme v troubě předehřáté na 210 °C asi 10 minut.