Šosonky

Ingredience


Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr krupice 40 g
Droždí 10 g
Hrozinky 50 g
Máslo čerstvé 40 g
Mléko polotučné 100 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 225 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Cukr krupice 50 g
Rum 1 polévková lžíce
Voda pitná 125 ml
Cukr krupice 30 g
Cukr vanilka 1 ks
Maizena - kukuřičný škrob 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 250 ml
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Mandle plátky 50 g
Máslo čerstvé 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Formičky na bábovičky vytřeme máslem. Plátky mandlí nasucho opražíme dozlatova.
  2. V míse utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme vlažné mléko a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek.
  3. Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí, přidáme vzešlý kvásek, ostatní suroviny a tolik mléka, abychom vypracovali nelepivé hladké těsto. Pod utěrkou na teple necháme kynout, během kynutí dvakrát promícháme.
  4. Vykynutým těstem plníme formičky do poloviny a necháme znovu kynout. Poté pečeme v troubě předehřáté na 170 °C, až bábovičky zezlátnou.
  5. V mezičase připravíme sirup svařením vody s cukrem. Po vychladnutí přidáme do sirupu rum.
  6. Horké upečené bábovičky přelijeme sirupem a necháme vychladnout.
  7. Připravíme krém. Smícháme mléko s vanilkovým cukrem, cukrem a maizenou. Za stálého míchání svaříme až do zhoustnutí. Poté necháme za občasného míchání zchladnout a vmícháme žloutky.
  8. Vychladlé bábovičky polijeme zchladlým krémem a sypeme plátky mandlí.