Šosonky
Ingredience
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
40 g |
Droždí |
10 g |
Hrozinky |
50 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
225 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Cukr krupice |
50 g |
Rum |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
125 ml |
Cukr krupice |
30 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
250 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Mandle plátky |
50 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Formičky na bábovičky vytřeme máslem. Plátky mandlí nasucho opražíme dozlatova.
- V míse utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme vlažné mléko a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí, přidáme vzešlý kvásek, ostatní suroviny a tolik mléka, abychom vypracovali nelepivé hladké těsto. Pod utěrkou na teple necháme kynout, během kynutí dvakrát promícháme.
- Vykynutým těstem plníme formičky do poloviny a necháme znovu kynout. Poté pečeme v troubě předehřáté na 170 °C, až bábovičky zezlátnou.
- V mezičase připravíme sirup svařením vody s cukrem. Po vychladnutí přidáme do sirupu rum.
- Horké upečené bábovičky přelijeme sirupem a necháme vychladnout.
- Připravíme krém. Smícháme mléko s vanilkovým cukrem, cukrem a maizenou. Za stálého míchání svaříme až do zhoustnutí. Poté necháme za občasného míchání zchladnout a vmícháme žloutky.
- Vychladlé bábovičky polijeme zchladlým krémem a sypeme plátky mandlí.