Makovka
Ingredience
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
80 g |
Droždí |
30 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
450 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Mák - semena |
3 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 80 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Plech vyložíme pečicím papírem.
- V misce utřeme rozdrobené droždí s trochou cukru, přidáme lžíci vlažného mléka a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, zbylým cukrem, strouhanou citronovou kůrou. Rozpuštěným máslem, žloutkem a vykynutým kváskem. Mléka přidáme tolik, abychom vypracovali hladké, nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a na teple necháme kynout. Během kynutí těsto jednou promícháme.
- Z vykynutého těsta vyválíme válečky, z nich upleteme delší housky. Poté je smotáme do „klubíčka“, klademe na plech a necháme ještě alespoň 20 minut kynout.
- Před pečením makovky potřeme rozšlehaným vejcem a silně posypeme mákem. V troubě předehřáté na 190 °C pečeme, až jsou makovky zlaté.