Makovka

Ingredience


Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr krupice 80 g
Droždí 30 g
Máslo čerstvé 70 g
Mléko polotučné 200 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 450 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Mák - semena 3 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plech vyložíme pečicím papírem.
  2. V misce utřeme rozdrobené droždí s trochou cukru, přidáme lžíci vlažného mléka a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek.
  3. Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, zbylým cukrem, strouhanou citronovou kůrou. Rozpuštěným máslem, žloutkem a vykynutým kváskem. Mléka přidáme tolik, abychom vypracovali hladké, nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a na teple necháme kynout. Během kynutí těsto jednou promícháme.
  4. Z vykynutého těsta vyválíme válečky, z nich upleteme delší housky. Poté je smotáme do „klubíčka“, klademe na plech a necháme ještě alespoň 20 minut kynout.
  5. Před pečením makovky potřeme rozšlehaným vejcem a silně posypeme mákem. V troubě předehřáté na 190 °C pečeme, až jsou makovky zlaté.