Zapečený rýžový puding s mandlemi a lesními malinami

Ingredience


Cukr krupice 130 g
Máslo čerstvé 50 g
Mléko plnotučné 800 ml
Rýže Arborio 200 g
Sůl 2 špetka
Citrónová kůra 2 kávová lžička
Likér hruškový 1 polévková lžíce
Mandle 3 polévková lžíce
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 5 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Jahody lesní 80 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kulatou rýži dobře promyjeme a necháme v sítu odkapat. Do hrnce si nalijeme mléko, přidáme cukr, máslo a vmícháme promytou rýži. hrnec zakryjeme poklicí. Uvaříme ji doměkka, vaříme ji při mírné teplotě do doby, až nám rýže vsákne do sebe všechno mléko.
  2. Troubu si předehřejeme na 185°C. Menší zapékací misky vytřeme máslem.
  3. Když je rýže uvařená, vmícháme do ní hruškový likér, 2 lžičky nastrouhané kůry z omytého citrónu (chemicky neošetřeného), nastrouhané loupané mandle a z jednoho vanilkového lusku vyškrabaná všechna zrníčka. Ještě přimícháme 5 žloutků. Z 5 bílků si vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zamícháme do rýže. Nákypem naplníme misky do 2/3. Misky vložíme do pekáče. Přilijeme do pekáče horkou vodu. Jen tolik, aby misky byly ve vodě ponořené do 2/3. Vložíme je s pekáčem opatrně do trouby a vaříme je ve vodní lázni asi 30 minut. Když nám povrch krásně zezlátne, puding je hotový.
  4. Do misek na upečený puding dáme omyté a osušené lesní jahody a hned servírujeme.