Zapečený rýžový puding s mandlemi a lesními malinami
Ingredience
Cukr krupice |
130 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko plnotučné |
800 ml |
Rýže Arborio |
200 g |
Sůl |
2 špetka |
Citrónová kůra |
2 kávová lžička |
Likér hruškový |
1 polévková lžíce |
Mandle |
3 polévková lžíce |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
5 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Jahody lesní |
80 g |
-
Doba přípravy: 12 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kulatou rýži dobře promyjeme a necháme v sítu odkapat. Do hrnce si nalijeme mléko, přidáme cukr, máslo a vmícháme promytou rýži. hrnec zakryjeme poklicí. Uvaříme ji doměkka, vaříme ji při mírné teplotě do doby, až nám rýže vsákne do sebe všechno mléko.
- Troubu si předehřejeme na 185°C. Menší zapékací misky vytřeme máslem.
- Když je rýže uvařená, vmícháme do ní hruškový likér, 2 lžičky nastrouhané kůry z omytého citrónu (chemicky neošetřeného), nastrouhané loupané mandle a z jednoho vanilkového lusku vyškrabaná všechna zrníčka. Ještě přimícháme 5 žloutků. Z 5 bílků si vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zamícháme do rýže. Nákypem naplníme misky do 2/3. Misky vložíme do pekáče. Přilijeme do pekáče horkou vodu. Jen tolik, aby misky byly ve vodě ponořené do 2/3. Vložíme je s pekáčem opatrně do trouby a vaříme je ve vodní lázni asi 30 minut. Když nám povrch krásně zezlátne, puding je hotový.
- Do misek na upečený puding dáme omyté a osušené lesní jahody a hned servírujeme.