Plecovník

Ingredience


Brambory vařené 260 g
Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 40 g
Fenykl obecný 1 špetka
Kmín celý 3 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 1 kg
Sůl 4 kávová lžička
Voda pitná 500 ml
Uzené maso vařené 600 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plech vyložíme pečicím papírem.
  2. V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme lžíci vlažné vody a lžíci mouky. Necháme vzejít.
  3. Do mísy prosejeme mouku, v níž jsme promíchali sůl a koření. Přidáme ustrouhané vařené brambory, vzešlé droždí a teplé vody tolik, aby vzniklo hladké, nelepivé těsto. Pod utěrkou je necháme na teple kynout.
  4. Z vykynutého těsta tvarujeme ovál, položíme na něj uzenou plec, ovál uzavřeme a spojenou stranou položíme na vyložený plech. Pod utěrkou chléb necháme zhruba 2 hodiny kynout.
  5. Poté potřeme osolenou vodou, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po 20 minutách teplotu trouby snížíme na 180 °C a dopečeme. Celkově pečeme 50 – 70 minut, v závislosti na velikosti chleba.
  6. Upečený chleba opět potřeme slanou vodou. Chléb dáme vychladnout na mřížku.