Plecovník
Ingredience
Brambory vařené |
260 g |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
40 g |
Fenykl obecný |
1 špetka |
Kmín celý |
3 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kg |
Sůl |
4 kávová lžička |
Voda pitná |
500 ml |
Uzené maso vařené |
600 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
150 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Plech vyložíme pečicím papírem.
- V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme lžíci vlažné vody a lžíci mouky. Necháme vzejít.
- Do mísy prosejeme mouku, v níž jsme promíchali sůl a koření. Přidáme ustrouhané vařené brambory, vzešlé droždí a teplé vody tolik, aby vzniklo hladké, nelepivé těsto. Pod utěrkou je necháme na teple kynout.
- Z vykynutého těsta tvarujeme ovál, položíme na něj uzenou plec, ovál uzavřeme a spojenou stranou položíme na vyložený plech. Pod utěrkou chléb necháme zhruba 2 hodiny kynout.
- Poté potřeme osolenou vodou, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po 20 minutách teplotu trouby snížíme na 180 °C a dopečeme. Celkově pečeme 50 – 70 minut, v závislosti na velikosti chleba.
- Upečený chleba opět potřeme slanou vodou. Chléb dáme vychladnout na mřížku.