Telecí šišky se sýrem v rajčatové omáčce

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer řapíkatý 2 ks
Cibulka lahůdková 1 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Mrkev kořen 1 ks
Pepř bílý 0.25 kávová lžička
Rajčata 5 ks
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Česnek 1 stroužek
Cibulka lahůdková 2 ks
Limetka 1 ks
Majoránka čerstvá 1 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 1 polévková lžíce
Paprika červená 1 kávová lžička
Pepř černý celý 0.25 kávová lžička
Petržel hladkolistá 2 polévková lžíce
Strouhanka 80 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Sýr Gran Moravia 50 g
Telecí maso mleté 500 g
Bazalka 2 polévková lžíce
Olej olivový 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme a očistíme zeleninu a bylinky: petrželovou nať, snítku bazalky, snítku majoránky, 3 lahůdkové cibulky, 1 stroužek česneku a 2 stonky řapíkatého celeru, 4-5 rajčat a 1 mrkev. Z omyté limetky nastrouháme lžičku kůry.
  2. Mleté telecí maso dáme do mísy. Přidáme k němu nadrobno pokrájenou petrželku, posekané drobné lístky majoránky, 2 nadrobno pokrájené cibulky, prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř, limetkovou kůru, olej a sladkou červenou papriku a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme, masovou směs zakryjeme a necháme ji 30 minut odpočinout v chladu.
  3. Mezitím si uvaříme omáčku: do hrnce s vodou dáme vařit pokrájenou mrkev, řapíkatý celer, rozkrájená rajčata, lahůdkovou cibulku a bobkový list. Zeleninu pod pokličkou budeme vařit 20 minut, pak ji i s vývarem dáme do mixéru (bobkový list dáme pryč). Zeleninu rozmixujeme na hladkou omáčku, nalejeme ji do kastrólku, a dochutíme solí, pepřem i cukrem.
  4. Z odpočinuté masové směsi vytvoříme malé šišky, přibližně dlouhé 8cm. V pánvi si rozehřejeme olej. Šišky obalíme je ve strouhance a usmažíme z každé strany do zlatova až zlatohněda. Smažíme je pomalu pod poklicí.
  5. Hotové šišky rozdělíme na talíře, zalijeme je rajčatovou omáčkou, ozdobíme lístky bazalky a hned teplé servírujeme.