Telecí šišky se sýrem v rajčatové omáčce
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer řapíkatý |
2 ks |
Cibulka lahůdková |
1 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř bílý |
0.25 kávová lžička |
Rajčata |
5 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Česnek |
1 stroužek |
Cibulka lahůdková |
2 ks |
Limetka |
1 ks |
Majoránka čerstvá |
1 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
0.25 kávová lžička |
Petržel hladkolistá |
2 polévková lžíce |
Strouhanka |
80 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sýr Gran Moravia |
50 g |
Telecí maso mleté |
500 g |
Bazalka |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme a očistíme zeleninu a bylinky: petrželovou nať, snítku bazalky, snítku majoránky, 3 lahůdkové cibulky, 1 stroužek česneku a 2 stonky řapíkatého celeru, 4-5 rajčat a 1 mrkev. Z omyté limetky nastrouháme lžičku kůry.
- Mleté telecí maso dáme do mísy. Přidáme k němu nadrobno pokrájenou petrželku, posekané drobné lístky majoránky, 2 nadrobno pokrájené cibulky, prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř, limetkovou kůru, olej a sladkou červenou papriku a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme, masovou směs zakryjeme a necháme ji 30 minut odpočinout v chladu.
- Mezitím si uvaříme omáčku: do hrnce s vodou dáme vařit pokrájenou mrkev, řapíkatý celer, rozkrájená rajčata, lahůdkovou cibulku a bobkový list. Zeleninu pod pokličkou budeme vařit 20 minut, pak ji i s vývarem dáme do mixéru (bobkový list dáme pryč). Zeleninu rozmixujeme na hladkou omáčku, nalejeme ji do kastrólku, a dochutíme solí, pepřem i cukrem.
- Z odpočinuté masové směsi vytvoříme malé šišky, přibližně dlouhé 8cm. V pánvi si rozehřejeme olej. Šišky obalíme je ve strouhance a usmažíme z každé strany do zlatova až zlatohněda. Smažíme je pomalu pod poklicí.
- Hotové šišky rozdělíme na talíře, zalijeme je rajčatovou omáčkou, ozdobíme lístky bazalky a hned teplé servírujeme.