Salát plný zdraví
Ingredience
Artyčoky čerstvé |
1 ks |
Chřest zelený |
400 g |
Cibulka jarní |
1 ks |
Citrónová šťáva |
2 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
mozzarella třešinky |
80 g |
Olej chilli |
1 kávová lžička |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Petržel hladkolistá |
1 polévková lžíce |
Rukola |
1 hrst |
Salát Polníček |
1 hrst |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Gran Moravia |
40 g |
Čekanka |
2 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou salátovou čekanku (žlutou a červenou), artyčoky, jarní cibulku, petrželku, kopr, listy salátu a rukoly omyjeme pod tekoucí vodou. Tvrdý sýr Gran Moravia nastrouháme na tenké plátky, malé kuličky mozzarelly rozkrojíme na poloviny.
- Z čerstvého zeleného omytého chřestu odkrojíme 2-4cm tvrdé spodní části. Pokud je zelený chřest skutečně čerstvý, neloupeme ho. Nakrájíme ho spolu s jarní cibulkou na kroužky a dáme do mísy. Přidáme na proužky pokrájenou čekanku. Přidáme potrhané salátové listy, rukolu a pokrájené bylinky.
- Z mladého artyčoku odkrojíme silný stonek, pak ho oloupeme, zbavíme chloupků, až zůstane mladé poupě, které hned pokapeme citrónovou šťávou (nebo potřeme rozkrojeným citrónem) a nakrájíme na proužky. Vše ve velké míse promícháme, pokapeme olivovým a chilli olejem, ochutíme solí, pepřem a znovu vše zlehka promícháme.
- Salát rozdělíme do misek, každou porci ozdobíme rozkrájenou mozzarelou, posypeme plátky sýra a hned servírujeme. Dobrou chuť.