Salát plný zdraví

Ingredience


Artyčoky čerstvé 1 ks
Chřest zelený 400 g
Cibulka jarní 1 ks
Citrónová šťáva 2 polévková lžíce
Kopr čerstvý 0.5 polévková lžíce
mozzarella třešinky 80 g
Olej chilli 1 kávová lžička
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Petržel hladkolistá 1 polévková lžíce
Rukola 1 hrst
Salát Polníček 1 hrst
Sůl 2 špetka
Sýr Gran Moravia 40 g
Čekanka 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou salátovou čekanku (žlutou a červenou), artyčoky, jarní cibulku, petrželku, kopr, listy salátu a rukoly omyjeme pod tekoucí vodou. Tvrdý sýr Gran Moravia nastrouháme na tenké plátky, malé kuličky mozzarelly rozkrojíme na poloviny.
  2. Z čerstvého zeleného omytého chřestu odkrojíme 2-4cm tvrdé spodní části. Pokud je zelený chřest skutečně čerstvý, neloupeme ho. Nakrájíme ho spolu s jarní cibulkou na kroužky a dáme do mísy. Přidáme na proužky pokrájenou čekanku. Přidáme potrhané salátové listy, rukolu a pokrájené bylinky.
  3. Z mladého artyčoku odkrojíme silný stonek, pak ho oloupeme, zbavíme chloupků, až zůstane mladé poupě, které hned pokapeme citrónovou šťávou (nebo potřeme rozkrojeným citrónem) a nakrájíme na proužky. Vše ve velké míse promícháme, pokapeme olivovým a chilli olejem, ochutíme solí, pepřem a znovu vše zlehka promícháme.
  4. Salát rozdělíme do misek, každou porci ozdobíme rozkrájenou mozzarelou, posypeme plátky sýra a hned servírujeme. Dobrou chuť.