Šátečky

Ingredience


Cukr krupice 4 polévková lžíce
Droždí 42 g
Mléko polotučné 200 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Olej rostlinný 100 ml
Sůl 1 špetka
Tuk ztužený 250 g
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krupice 60 g
Hřebíček mletý 1 špetka
Mák mletý 150 g
Mléko polotučné 300 ml
Rum 1 polévková lžíce
Skořice mletá 0.25 kávová lžička
Máslo čerstvé 60 g
Vejce slepičí 1 ks
Cukr moučkový 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plech vyložíme pečicím papírem.
  2. Mléko vlijeme do hrnce, vmícháme cukr, koření a mák a vaříme na hustou kaši. Poté odstavíme a vmícháme rum. Náplň necháme vychladnout.
  3. V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme lžíci vlažného mléka a lžíci mouky a promícháme. Necháme vzejít kvásek.
  4. Do mísy prosejeme mouku, vmícháme sůl, olej, rozšlehané vejce, vzešlý kvásek a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Takto vypracované těsto rozválíme na obdélník a celý posypeme nastrouhaným tukem. Stočíme do rolády a pod utěrkou necháme na teple vykynout.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, propracujeme a vyválíme tenké placky. Z placek krájíme čtverečky, do středu dáme náplň, rohy čtverečku přeložíme do středu a přitiskneme k sobě tak, aby se při pečení nerozvíraly.
  6. Šátečky klademe na plech a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme dozlatova. Upečené šátečky potřeme rozpuštěným máslem a vychladlé sypeme moučkovým cukrem.