Šátečky
Ingredience
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Droždí |
42 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Olej rostlinný |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Tuk ztužený |
250 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krupice |
60 g |
Hřebíček mletý |
1 špetka |
Mák mletý |
150 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Rum |
1 polévková lžíce |
Skořice mletá |
0.25 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
60 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr moučkový |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 80 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Plech vyložíme pečicím papírem.
- Mléko vlijeme do hrnce, vmícháme cukr, koření a mák a vaříme na hustou kaši. Poté odstavíme a vmícháme rum. Náplň necháme vychladnout.
- V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme lžíci vlažného mléka a lžíci mouky a promícháme. Necháme vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, vmícháme sůl, olej, rozšlehané vejce, vzešlý kvásek a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Takto vypracované těsto rozválíme na obdélník a celý posypeme nastrouhaným tukem. Stočíme do rolády a pod utěrkou necháme na teple vykynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, propracujeme a vyválíme tenké placky. Z placek krájíme čtverečky, do středu dáme náplň, rohy čtverečku přeložíme do středu a přitiskneme k sobě tak, aby se při pečení nerozvíraly.
- Šátečky klademe na plech a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme dozlatova. Upečené šátečky potřeme rozpuštěným máslem a vychladlé sypeme moučkovým cukrem.