Makrely s bramborovou náplní
Ingredience
Makrela obecná |
4 ks |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Sůl mořská |
1 kávová lžička |
Bazalka |
2 polévková lžíce |
Brambory vařené ve slupce |
4 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibulka jarní |
1 ks |
Majoránka čerstvá |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel hladkolistá |
1 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
50 g |
Sůl mořská |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěným makrelám rozkrojíme břicha, vykucháme je a dobře omyjeme. Brambory uvařené v slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Bylinky: snítku petrželovou natě, bazalky a majoránky omyjeme, otrháme lístky a posekáme je nadrobno. Lahůdkovou očištěnou cibulku, nakrájíme na kroužky, slaninu nakrájíme na kostičky, stroužek česneku utřeme se solí. Salátové listy omyjeme a necháme okapat.
- Troubu si předehřejeme na 185°C. V pánvi rozpustíme slaninu, když se začne smažit, přidáme cibulku a zpěníme ji. Pánev odstavíme z plotny, ke slanině a cibulce přidáme pokrájené brambory, bylinky, česnek, pepř a vše promícháme. Touto směsí naplníme makrely, pak je převážeme provázkem, aby se břicha neotvírala.
- Naplněné makrely osolíme, vložíme do pekáčku, pokapeme olejem a dáme je do trouby péct. Pečeme je z jedné strany 10-13 minut, pak je obrátíme a pečeme dalších 10-12 minut.
- Z upečených makrel odstraníme provázky. Každou makrelu položíme na na připravený talíř se salátem a hned servírujeme. Dobrou chuť.