Makrely s bramborovou náplní

Ingredience


Makrela obecná 4 ks
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Sůl mořská 1 kávová lžička
Bazalka 2 polévková lžíce
Brambory vařené ve slupce 4 ks
Česnek 1 stroužek
Cibulka jarní 1 ks
Majoránka čerstvá 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel hladkolistá 1 polévková lžíce
Slanina vepřová 50 g
Sůl mořská 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěným makrelám rozkrojíme břicha, vykucháme je a dobře omyjeme. Brambory uvařené v slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Bylinky: snítku petrželovou natě, bazalky a majoránky omyjeme, otrháme lístky a posekáme je nadrobno. Lahůdkovou očištěnou cibulku, nakrájíme na kroužky, slaninu nakrájíme na kostičky, stroužek česneku utřeme se solí. Salátové listy omyjeme a necháme okapat.
  2. Troubu si předehřejeme na 185°C. V pánvi rozpustíme slaninu, když se začne smažit, přidáme cibulku a zpěníme ji. Pánev odstavíme z plotny, ke slanině a cibulce přidáme pokrájené brambory, bylinky, česnek, pepř a vše promícháme. Touto směsí naplníme makrely, pak je převážeme provázkem, aby se břicha neotvírala.
  3. Naplněné makrely osolíme, vložíme do pekáčku, pokapeme olejem a dáme je do trouby péct. Pečeme je z jedné strany 10-13 minut, pak je obrátíme a pečeme dalších 10-12 minut.
  4. Z upečených makrel odstraníme provázky. Každou makrelu položíme na na připravený talíř se salátem a hned servírujeme. Dobrou chuť.