Křehký koláč s rebarborou a vanilkovým krémem
Ingredience
Cukr krupice |
85 g |
Mandle |
30 g |
Máslo čerstvé |
180 g |
Mléko polotučné |
30 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Cukr krupice |
100 g |
Reveň (Rebarbora) |
200 g |
Voda pitná |
200 ml |
Cukr moučkový |
60 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Nejdříve si připravíme křehké těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku, kterou promícháme se špetkou soli, cukrem a mletými loupanými mandlemi. Pak přidáme pokrájené změklé máslo, rozšlehané žloutky s mlékem, vše promícháme a rukama těsto důkladně zpracujeme. Z těsta si vytvoříme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme těsto na 30 minut do chladničky.
- Troubu si předehřejeme na 190°C. Koláčovou formu vytřeme máslem. Mezitím si připravíme krém a rebarboru. Rebarboru oloupeme, omyjeme, nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 2cm a vložíme je do kastrólku. Přisypeme cukr, přilijeme vodu tak, aby rebarbora byla pod hladinou. Při mírné teplotě ji povaříme 4-5 minut. Rebarboru necháme vychladnout, pak ji scedíme.
- Připravíme krém: v míse vyšleháme ručním elektrickým šlehačem čerstvá vejce s cukrem a semínky z vanilkového lusku. Během šlehání přisypeme Maizenu a postupně přidáváme smetanu. Vyšleháme poměrně hustý krém.
- Odpočinuté těsto na pomoučeném válu rozválíme na placku o 1-2cm větší jako je koláčová forma. Těstem vyložíme formu, pak těsto propícháme vidličkou. Na těsto poklademe scezenou rebarboru, vše pokryjeme krémem a koláč vložíme do středu trouby.
- Koláč pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout, až pak ho nakrájíme na porce a servírujeme.