Jablkovo-pomerančový dezert s karamelem

Ingredience


Cukr krupice 150 g
Jablka Golden 8 ks
Pomeranče 4 ks
Cukr krupice 50 g
Voda pitná 10 ml
Pomeranč červený 1 ks
Smetana 16% (pochoutková) 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dobře omyté pomeranče osušíme, nastrouháme z nich kůru do misky, přisypeme cukr a promícháme. Troubu si předehřejeme na 170°C. Omytá jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jadřince, pak jablka nakrájíme na tenké plátky. Jablka hned pokapeme šťávou z 1 pomeranče aby nezhnědla.
  2. Připravíme karamel: do rendlíku si nasypeme 50g cukru, přidáme 10ml vody (1 lžíci), hned promícháme a při mírné teplotě necháme cukr zkaramelizovat. Pak už cukr nemícháme, počkáme až se sám rozpustí. Uvařený karamel dáme do zapékací menší misky. Z jablek slijeme šťávu, na karamel dáme 1/3 jablek, zasypeme je 1/3 pomerančové kůry s cukrem a takto vrsty opakujeme. Pekáček zakryjeme alobalem (nebo poklicí) a vložíme do středu vyhřáté trouby. Pečeme pomalu přibližně 110-120 minut.
  3. Z upečeného dezertu odložíme alobal (nebo poklici), pak celý povrch zakryjeme pečícím papírem, zatížíme ho a dáme do lednice min. na 6 hodin.
  4. Před podáváním si omyjeme a osušíme ještě jeden červený pomeranč, nastrouháme z něj tenké proužky kůry. Ztuhlý dezert rozkrájíme na porce, dáme je na servírovací talířky. Každou porci ozdobíme kopečkem lahůdkové zakysané smetany, posypeme pomerančovou kůrou a servírujeme.