Krůtí roláda na hroznech

Ingredience


Hroznové víno 100 g
Krůtí stehna 2 ks
Mandle 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 3 polévková lžíce
Ořechy vlašské 2 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Šunka uzená 4 plátek
Sýr Gran Moravia 2 polévková lžíce
Víno bílé 100 ml
Voda pitná 50 ml
Hroznové víno 50 g
Limetková kůra 0.5 polévková lžíce
Meduňka 1 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pomerančová kůra 0.5 polévková lžíce
Šalvěj čerstvá 2 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Pomerančová kůra 0.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytá krůtí stehna vykostíme, zbavíme šlach a maso zešikma seřízneme tak, abychom ze stehen vytvořili 2 velké pláty. Pak je dáme mezi potravinářskou fólii a mírně je rozklepeme hladkou stranou paličky.
  2. Omyté hroznové víno bez pecek necháme okapat, 1/3 si pokrájíme na tenké plátky. Na potření si připravíme bylinkovou směs: omyjeme a osušíme pomeranč, limetku, snítku šalvěje, meduňky a tymiánu. Z citrusů si nastrouháme kůru do misky (1/2 lžíce odložíme zvlášť). Z bylinek otrháme lístky, posekáme je nadrobno a přidáme je k nastrouhané kůře. Ještě přidáme lžičku pepře 4 barev a promícháme.
  3. Troubu si předehřejeme na 200°C. Maso z každé strany osolíme, potřeme 2/3 směsí z bylinek, pokryjeme je rozkrájeným hroznovým vínem a plátky šunky. Každý plát masa stočíme do tvaru rolády a převážeme je provázkem tak, aby byly dobře uzavřené. Pak zvrchu rolády potřeme zbytkem bylinkové směsí, osolíme a obalíme v hladké mouce.
  4. V pekáči na plotně rozehřejeme olej, na něm rolády zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Během restování přidáme polovičky oloupaných mandlí a vlašských ořechů. Orestované maso si odložíme na tác, do výpeku přilijeme bílé víno a krátce povaříme. Jakmile se alkohol vyvaří, vrátíme na výpek maso, přidáme zbytek hrozna, pekáč zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Rolády pečeme přibližně 45 minut, během pečení je otáčíme a políváme výpekem, pokud je třeba, přilejeme do výpeku vodu.
  5. Z upečených rolád sejmeme provázky, maso nakrájíme na plátky. Do výpeku zamícháme nastrouhaný sýr a na plotně výpek se sýrem prohřejeme, aby se sýr rozpustil.
  6. Plátky masa dáme na talíře, přelijeme je výpekem a hned servírujeme.