Krůtí roláda na hroznech
Ingredience
Hroznové víno |
100 g |
Krůtí stehna |
2 ks |
Mandle |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
3 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
2 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Šunka uzená |
4 plátek |
Sýr Gran Moravia |
2 polévková lžíce |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
50 ml |
Hroznové víno |
50 g |
Limetková kůra |
0.5 polévková lžíce |
Meduňka |
1 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pomerančová kůra |
0.5 polévková lžíce |
Šalvěj čerstvá |
2 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Pomerančová kůra |
0.5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Omytá krůtí stehna vykostíme, zbavíme šlach a maso zešikma seřízneme tak, abychom ze stehen vytvořili 2 velké pláty. Pak je dáme mezi potravinářskou fólii a mírně je rozklepeme hladkou stranou paličky.
- Omyté hroznové víno bez pecek necháme okapat, 1/3 si pokrájíme na tenké plátky. Na potření si připravíme bylinkovou směs: omyjeme a osušíme pomeranč, limetku, snítku šalvěje, meduňky a tymiánu. Z citrusů si nastrouháme kůru do misky (1/2 lžíce odložíme zvlášť). Z bylinek otrháme lístky, posekáme je nadrobno a přidáme je k nastrouhané kůře. Ještě přidáme lžičku pepře 4 barev a promícháme.
- Troubu si předehřejeme na 200°C. Maso z každé strany osolíme, potřeme 2/3 směsí z bylinek, pokryjeme je rozkrájeným hroznovým vínem a plátky šunky. Každý plát masa stočíme do tvaru rolády a převážeme je provázkem tak, aby byly dobře uzavřené. Pak zvrchu rolády potřeme zbytkem bylinkové směsí, osolíme a obalíme v hladké mouce.
- V pekáči na plotně rozehřejeme olej, na něm rolády zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Během restování přidáme polovičky oloupaných mandlí a vlašských ořechů. Orestované maso si odložíme na tác, do výpeku přilijeme bílé víno a krátce povaříme. Jakmile se alkohol vyvaří, vrátíme na výpek maso, přidáme zbytek hrozna, pekáč zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Rolády pečeme přibližně 45 minut, během pečení je otáčíme a políváme výpekem, pokud je třeba, přilejeme do výpeku vodu.
- Z upečených rolád sejmeme provázky, maso nakrájíme na plátky. Do výpeku zamícháme nastrouhaný sýr a na plotně výpek se sýrem prohřejeme, aby se sýr rozpustil.
- Plátky masa dáme na talíře, přelijeme je výpekem a hned servírujeme.