Špagety se šproty a piniovými oříšky

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Fenykl nať 1 polévková lžíce
Hrozinky 1 hrst
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Oříšky piniové 1 hrst
Šproty v oleji 200 g
Víno bílé 200 ml
Špagety celozrnné 400 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 2.5 l
Strouhanka 4 polévková lžíce
Sýr Gran Moravia 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V sítu si promyjeme hrozinky. Stroužky česneku posekáme nadrobno. Jemnou nať z fenyklu potrháme.
  2. V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, nasypeme do ní špagety a uvaříme je podle návodu al dente. Uvařené špagety scedíme a uchováme teplé.
  3. V pánvi si rozehřejeme olej, na něm krátce orestujeme piniové oříšky s hrozinkami, přilejeme bílé víno a krátce 1-2 minuty povaříme. Přidáme pokrájené šproty, fenyklovou nať, promícháme a vše pod pokličkou podusíme asi 4 minuty.
  4. Do uvařených špaget zamícháme směs s dušenými rybičkami. Porce rozdělíme na talíře, posypeme strouhankou smíchanou s nastrouhaným sýrem a hned podáváme.