Ohnivé cupcakes se sýrovým krémem
Ingredience
Cukr krupice |
250 g |
Kakao - prášek |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
270 g |
Mléko - podmáslí |
4 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
240 g |
Ocet jablečný |
1.5 kávová lžička |
Potravinářská barva |
0.5 kávová lžička |
Soda jedlá |
0.75 kávová lžička |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
4 ks |
Cukr moučkový |
150 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Sůl mořská |
1 špetka |
Sýr Lučina - termizovaný |
240 g |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Višně kandované |
50 g |
Zázvor mletý |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 24 porcí
- Troubu si předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Můžeme použít 2 formy pro 12kusů mufin.
- Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku a přimícháme do ní kakao, všechna vyškrabaná zrníčka z jednoho vanilkového lusku, cukr, na kousky pokrájené změklé máslo a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí, přibližně 1-2 minuty.
- Za stálého šlehání přidáme ještě 3-4 lžíce podmáslí, do kterého jsme si zamíchali červené cukrářské barvivo. Vše šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se nám suroviny spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané. Do sklenice si dáme 1.5 lžičky jablečného octa, přidáme do něj necelou lžičku jedlé sody, zamícháme a jakmile soda z octem začne reagovat vmícháme ji zlehka do těsta a zlehka prošleháme.
- Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
- Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout. Z formy je opatrně po několika minutách odložíme na drátěnou podložku nebo na vál a necháme je úplně vychladnout.
- Připravíme si krém z čerstvého krémového sýru: do jedné mísy prosijeme moučkový cukr, do druhé mísy dáme změklé pokrájené máslo, z vanilkového lusku vyškrabaná semínka, čerstvý krémový sýr, špetku soli, špetku zázvoru a ručním elektrickým šlehačem směs šleháme asi 1-2 minuty do doby, až se vše krásně spojí. Pak postupně, v několika dávkách, budeme přidávat moučkový cukr. (Cukr se totiž v menších dávkách lépe zašlehá do krému.) Krém by měl být hladký a nadýchaný. Vložíme ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou hubičkou. Vychladlé košíčky ozdobíme krémem, ozdobíme je višněmi, poklademe na tác a můžeme podávat. Dobrou chuť.
- Pozn.: krém z čerstvého sýra je nejchutnější hned čerstvý, doporučujeme ho připravit těsně před servírováním košíčků.