Vyjímečná poleva ze sladko-slaného karamelu

Ingredience


Cukr krupice 220 g
Smetana 33% (šlehačka) 245 ml
Sůl mořská 1 kávová lžička
Vanilkový lusk 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do většího rendlíku (nebo pánve) nalijeme 245ml hodně tučné smetany (33-50%), zamícháme do ní seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Při mírné teplotě smetanu ohřejeme.
  2. Do druhého rendlíku (nebo hlubší pánve) nasypeme 220g krupicového cukru, přimícháme 7 lžic vody a zprudka přivedeme cukr k varu. Necháme ho probulávat 5-8 minut, do doby, až karamel získá krásnou jantarovou barvu. Dáváme při tomto vaření pozor.
  3. Karamel s jantarovou barvou odstavíme z plotny a postupně do něj budeme přilévat teplou smetanu. Opět musíme dát pozor, směs je velmi horká a může prskat. Stále mícháme do doby, až se karamel úplně rozpustí. Pokud by se v karamelu utvořili hrudky, vrátíme karamel se smetanou na plotnu, zahříváme ho a stále mícháme, až bude krásně hladký.
  4. Jakmile karamel začne chladnout, nasypeme do něj 1 kopcovitou lžičku mořské soli a promícháme.
  5. Karamel použijeme hned jako polevu, nebo ji nalijeme do větší suché sklenice a dobře ji uzavřeme. V lednici tak karamel vydrží až 14 dní.