Vyjímečná poleva ze sladko-slaného karamelu
Ingredience
Cukr krupice |
220 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
245 ml |
Sůl mořská |
1 kávová lžička |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 24 porcí
- Do většího rendlíku (nebo pánve) nalijeme 245ml hodně tučné smetany (33-50%), zamícháme do ní seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Při mírné teplotě smetanu ohřejeme.
- Do druhého rendlíku (nebo hlubší pánve) nasypeme 220g krupicového cukru, přimícháme 7 lžic vody a zprudka přivedeme cukr k varu. Necháme ho probulávat 5-8 minut, do doby, až karamel získá krásnou jantarovou barvu. Dáváme při tomto vaření pozor.
- Karamel s jantarovou barvou odstavíme z plotny a postupně do něj budeme přilévat teplou smetanu. Opět musíme dát pozor, směs je velmi horká a může prskat. Stále mícháme do doby, až se karamel úplně rozpustí. Pokud by se v karamelu utvořili hrudky, vrátíme karamel se smetanou na plotnu, zahříváme ho a stále mícháme, až bude krásně hladký.
- Jakmile karamel začne chladnout, nasypeme do něj 1 kopcovitou lžičku mořské soli a promícháme.
- Karamel použijeme hned jako polevu, nebo ji nalijeme do větší suché sklenice a dobře ji uzavřeme. V lednici tak karamel vydrží až 14 dní.