Malé letní dortíky s jahodovou omáčkou
Ingredience
Cukr krupice |
110 g |
Jahody zahradní |
50 g |
Kypřící prášek do pečiva |
2.5 kávová lžička |
Mléko - podmáslí |
120 g |
Mouka polohrubá |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Olej slunečnicový |
80 g |
Smetana 12% (konzumní) |
140 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Jahody zahradní |
50 g |
Smetana 12% (konzumní) |
1 polévková lžíce |
Sýr Lučina - termizovaný |
100 g |
Citrónová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Jahody zahradní |
200 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Meduňka |
1 hrst |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Omyjeme jahody, odstraníme zelené okvětí a jahody pokrájíme na kousky.
- Těsto: do mísy prosijeme 200g hladké mouky a 50g polohrubé mouky s kypřícím práškem a přimícháme 150g pokrájených jahod. Vše promícháme a prošleháme ručním el. šlehačem.
- Do druhé mísy dáme 1 čerstvé vejce, 110g cukru, 140g smetany, 120g podmáslí a 80g oleje. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí. Postupně tuto směs zašleháme do těsta s jahodami.
- Připravíme si sýrový krém: v další misce dobře vymícháme 100g Lučiny 1 lžicí smetany 2 lžícemi cukru.
- Těstem naplníme košíčky pouze do poloviny, na ně rozdělíme 50g pokrájených jahod a sýrový krém. Košíčky pak zakryjeme zbylým těstem.
- Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20-25 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
- Připravíme si omáčku: 200g omytých jahod pokrájíme do misky. Rozmačkáme je vidličkou a dáme je do kastrólku. Přidáme k nim cukr a pomalu směs přivedeme k varu. Vaříme je při mírné teplotě pouze 5-8 minut do doby, jakmile se rozvaří a cukr se rozpustí. V hrnečku si rozmícháme ve 2 lžicích vody 2 lžičky Maizeny. Jakmile začnou jahody probublávat, přimícháme 1 lžíci citrónové šťávy a Maizenu. Po 30 sekundách jahodovou omáčku dstavíme z plotny a necháme zchladnout.
- Smetanu v misce vyšleháme na tuhou šlehačku. Vychladlé upečené košíčky polejeme jahodovou omáčkou, ozdobíme je šlehačkou, lístkami meduňky a servírujeme.