Malé letní dortíky s jahodovou omáčkou

Malé letní dortíky s jahodovou omáčkou - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 110 g
Jahody zahradní 50 g
Kypřící prášek do pečiva 2.5 kávová lžička
Mléko - podmáslí 120 g
Mouka polohrubá 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Olej slunečnicový 80 g
Smetana 12% (konzumní) 140 g
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Jahody zahradní 50 g
Smetana 12% (konzumní) 1 polévková lžíce
Sýr Lučina - termizovaný 100 g
Citrónová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr krupice 4 polévková lžíce
Jahody zahradní 200 g
Maizena - kukuřičný škrob 2 kávová lžička
Voda pitná 2 polévková lžíce
Meduňka 1 hrst
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Omyjeme jahody, odstraníme zelené okvětí a jahody pokrájíme na kousky.
  2. Těsto: do mísy prosijeme 200g hladké mouky a 50g polohrubé mouky s kypřícím práškem a přimícháme 150g pokrájených jahod. Vše promícháme a prošleháme ručním el. šlehačem.
  3. Do druhé mísy dáme 1 čerstvé vejce, 110g cukru, 140g smetany, 120g podmáslí a 80g oleje. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí. Postupně tuto směs zašleháme do těsta s jahodami.
  4. Připravíme si sýrový krém: v další misce dobře vymícháme 100g Lučiny 1 lžicí smetany 2 lžícemi cukru.
  5. Těstem naplníme košíčky pouze do poloviny, na ně rozdělíme 50g pokrájených jahod a sýrový krém. Košíčky pak zakryjeme zbylým těstem.
  6. Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20-25 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
  7. Připravíme si omáčku: 200g omytých jahod pokrájíme do misky. Rozmačkáme je vidličkou a dáme je do kastrólku. Přidáme k nim cukr a pomalu směs přivedeme k varu. Vaříme je při mírné teplotě pouze 5-8 minut do doby, jakmile se rozvaří a cukr se rozpustí. V hrnečku si rozmícháme ve 2 lžicích vody 2 lžičky Maizeny. Jakmile začnou jahody probublávat, přimícháme 1 lžíci citrónové šťávy a Maizenu. Po 30 sekundách jahodovou omáčku dstavíme z plotny a necháme zchladnout.
  8. Smetanu v misce vyšleháme na tuhou šlehačku. Vychladlé upečené košíčky polejeme jahodovou omáčkou, ozdobíme je šlehačkou, lístkami meduňky a servírujeme.