Kávové cupcakes s máslovou polevou

Ingredience


Cukr krupice 185 g
Hřebíček mletý 2 špetka
Karob 30 g
Káva instantní 1 polévková lžíce
Mléko acidofilní 120 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 140 g
Olej slunečnicový 110 ml
Pomerančová kůra 1.5 polévková lžíce
Soda jedlá 1 kávová lžička
Sůl mořská 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 130 ml
Zázvor mletý 1 kávová lžička
Cukr moučkový 270 g
Máslo čerstvé 150 g
Rum 20 ml
Vanilkový lusk 1 ks
Čokoláda 70% kakao 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 160°C a připravíme si formy celkem na 48ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Můžeme použít 4 formy pro 12kusů mufin.
  2. Uvaříme silnou kávu: do hrnečku dáme 1 plnou lžíci instantní kávy a zalijeme ji 130ml vroucí vody, kávu dobře rozmícháme.
  3. Připravíme si těsto: do mísy prosijeme 140g hladké mouky a přimícháme do ní 30g karobu, 1 lžičku zázvoru, 185g cukru, 2 špetky mletého hřebíčku, 1 lžičku sody, pomerančovou kůru, 1 špetku soli a čerstvé vejce. Směs promícháme a prošleháme až se všechny suroviny spojí.
  4. Do druhé mísy dáme 110ml oleje, 120ml acidofilního mléka a kávu. Pak postupně tekutou směs budeme přidávat a zašlehávat do sypké směsi. Vše šleháme přibližně 60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
  5. Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
  6. Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout. Z formy je opatrně po několika minutách odložíme na drátěnou podložku nebo na vál a necháme je úplně vychladnout.