Kávové cupcakes s máslovou polevou
Ingredience
Cukr krupice |
185 g |
Hřebíček mletý |
2 špetka |
Karob |
30 g |
Káva instantní |
1 polévková lžíce |
Mléko acidofilní |
120 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
140 g |
Olej slunečnicový |
110 ml |
Pomerančová kůra |
1.5 polévková lžíce |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Sůl mořská |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
130 ml |
Zázvor mletý |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
270 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Rum |
20 ml |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Čokoláda 70% kakao |
100 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 48 porcí
- Troubu předehřejeme na 160°C a připravíme si formy celkem na 48ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Můžeme použít 4 formy pro 12kusů mufin.
- Uvaříme silnou kávu: do hrnečku dáme 1 plnou lžíci instantní kávy a zalijeme ji 130ml vroucí vody, kávu dobře rozmícháme.
- Připravíme si těsto: do mísy prosijeme 140g hladké mouky a přimícháme do ní 30g karobu, 1 lžičku zázvoru, 185g cukru, 2 špetky mletého hřebíčku, 1 lžičku sody, pomerančovou kůru, 1 špetku soli a čerstvé vejce. Směs promícháme a prošleháme až se všechny suroviny spojí.
- Do druhé mísy dáme 110ml oleje, 120ml acidofilního mléka a kávu. Pak postupně tekutou směs budeme přidávat a zašlehávat do sypké směsi. Vše šleháme přibližně 60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
- Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
- Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout. Z formy je opatrně po několika minutách odložíme na drátěnou podložku nebo na vál a necháme je úplně vychladnout.