Citrónové cupcakes s medovo-koňakovým krémem

Ingredience


Citrónová kůra 2 polévková lžíce
Citrónová šťáva 3 polévková lžíce
Cukr krupice 250 g
Kypřící prášek do pečiva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 270 g
Mléko plnotučné 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 245 g
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Soda jedlá 0.5 kávová lžička
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 5 ks
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
Citrónová šťáva 85 ml
Cukr moučkový 675 g
Martell cognac 55 ml
Máslo čerstvé 300 g
Med včelí 2 polévková lžíce
Tresť vanilková 0.5 kávová lžička
Citrónová kůra 75 ml
Cukr krupice 100 g
Martell cognac 12 ml
Med včelí 2 polévková lžíce
Zázvor celý 0.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 12ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Chemicky neošetřené citróny omyjeme, nastrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu. Kousek zázvoru oloupeme.
  2. Těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, skořicí, mletým zázvorem a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
  3. Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka.
  4. Za stálého šlehání přidáme citrónovou šťávu a kůru, vanilku s mlékem a šleháme dalších 60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané. Těstem naplníme košíčky do 2/3.
  5. Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
  6. Připravíme si medový krém: moučkový cukr prosijeme do mísy. V druhé míse si ručním šlehačem vyšleháme pokrájené změklé máslo do světlé pěny. Za stálého šlehání 3-5 minut, budeme postupně přidávat po lžicích moučkový cukr, vanilkový extrakt, med, citrónovou šťávu a koňak. Směs šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný.
  7. Šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný. Potom ho dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou hubočkou a naneseme ho na vychladlé těsto v košíčkách a do krému si uděláme malou jamku.
  8. Připravíme si koňakový sirup: do kastrólku dáme krupicový cukr, med, koňak, citrónovou kůru a kousek zázvoru. Vše promícháme a při střední teplotě necháme cukr rozpustit. Sirup vaříme asi 5 minut, musí získat pouze průhlednou konzistenci. Pak vyjmeme kousek zázvoru. Sirupem pokapeme připravené cucakes tak, aby sirup zůstal v utvořené jamce krému a hned servírujeme.