Citrónové cupcakes s medovo-koňakovým krémem
Ingredience
Citrónová kůra |
2 polévková lžíce |
Citrónová šťáva |
3 polévková lžíce |
Cukr krupice |
250 g |
Kypřící prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
270 g |
Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
245 g |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Soda jedlá |
0.5 kávová lžička |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
5 ks |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
Citrónová šťáva |
85 ml |
Cukr moučkový |
675 g |
Martell cognac |
55 ml |
Máslo čerstvé |
300 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Tresť vanilková |
0.5 kávová lžička |
Citrónová kůra |
75 ml |
Cukr krupice |
100 g |
Martell cognac |
12 ml |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Zázvor celý |
0.5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 12ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Chemicky neošetřené citróny omyjeme, nastrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu. Kousek zázvoru oloupeme.
- Těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, skořicí, mletým zázvorem a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
- Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka.
- Za stálého šlehání přidáme citrónovou šťávu a kůru, vanilku s mlékem a šleháme dalších 60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané. Těstem naplníme košíčky do 2/3.
- Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
- Připravíme si medový krém: moučkový cukr prosijeme do mísy. V druhé míse si ručním šlehačem vyšleháme pokrájené změklé máslo do světlé pěny. Za stálého šlehání 3-5 minut, budeme postupně přidávat po lžicích moučkový cukr, vanilkový extrakt, med, citrónovou šťávu a koňak. Směs šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný.
- Šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný. Potom ho dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou hubočkou a naneseme ho na vychladlé těsto v košíčkách a do krému si uděláme malou jamku.
- Připravíme si koňakový sirup: do kastrólku dáme krupicový cukr, med, koňak, citrónovou kůru a kousek zázvoru. Vše promícháme a při střední teplotě necháme cukr rozpustit. Sirup vaříme asi 5 minut, musí získat pouze průhlednou konzistenci. Pak vyjmeme kousek zázvoru. Sirupem pokapeme připravené cucakes tak, aby sirup zůstal v utvořené jamce krému a hned servírujeme.