Cupcaces se sýrovým krémem a borůvkami
Ingredience
Borůvky |
450 g |
Cukr krupice |
110 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Rum |
1 kávová lžička |
Sirup javorový |
1 polévková lžíce |
Sušenky BeBe světlé jemné |
175 g |
Citrónová kůra |
1 polévková lžíce |
Citrónová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
250 g |
Kypřící prášek do pečiva |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
270 g |
Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Soda jedlá |
0.5 kávová lžička |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
4 ks |
Cukr moučkový |
840 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
50 ml |
Sůl mořská |
1 špetka |
Sýr Lučina - termizovaný |
250 g |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 55 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 24 porcí
- Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Omyté a okapané borůvky rozmačkáme s cukrem na kaši, dáme je do kastólku a pomalu je vaříme asi 5-7 minut. Teplé rozvařené borůvky přes sítko propasírujeme a necháme vychladnout.
- Máslové sušenky dáme do igelitového sáčku a válečkem je rozdrtíme najemno. Dáme je do mísy, pokapeme je javorovým sirupem, rumem, rozehřátým máslem a dobře vše promícháme. Do každého košíčku dáme po 1 lžíci sušenkového základu. Omytý citrón osušíme a jemně nastrouháme, pak z citrónu vymačkáme do skleničky šťávu.
- Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, citrónovou kůru a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
- Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka.
- Za stálého šlehání přidáme vanilku s mlékem a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
- Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
- Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
- Připravíme si krém z čerstvé Lučiny a smetany: do jedné mísy prosijeme moučkový cukr. Do druhé mísy dáme změklé pokrájené máslo, z vanilkového lusku vyškrabaná semínka, čerstvou Lučinu, smetanu, špetku soli, ručním elektrickým šlehačem směs šleháme asi 1-2 minuty do doby, až se vše krásně spojí. Pak postupně, v několika dávkách, budeme přidávat moučkový cukr. (Cukr se totiž v menších dávkách lépe zašlehá do krému.) Krém by měl být hladký a nadýchaný. Vložíme ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou hubičkou.
- Do středu vychladlých košíčků hůlkou uděláme důlek. Borůvkovou kaši si dáme do sáčku s tenkou hubičkou a vytvořené důlky naplníme borůvkovou kaší. Pak košíšky ozdobíme krémem, na krém kápneme trošku borůvkové kaše, kterou párátkem rozmícháme s krémem. Působí to ozdobně. Košíčky poklademe na tác a můžeme podávat. Dobrou chuť.