Sedmikráskové citrónové cupcakes

Ingredience


Sedmikráska 1 hrst
Citrónová šťáva 4 polévková lžíce
Cukr moučkový 675 g
Máslo čerstvé 300 g
Vanilkový lusk 1 ks
Citrónová kůra 4 polévková lžíce
Citrónová šťáva 1.5 polévková lžíce
Kypřící prášek do pečiva 1.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 270 g
Mléko plnotučné 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Soda jedlá 1.5 kávová lžička
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. 4 chemicky neošetřené omyté citróny osušíme a jemně nastrouháme, pak z citrónů vymačkáme do skleničky šťávu. Sedmikrásky opatrně omyjeme, vodu setřepeme a na chvíli je dáme do skleničky s vodou, aby nám nezvadly.
  2. Připravíme si citrónový krém: do jedné mísy prosijeme moučkový cukr. Do druhé mísy dáme změklé pokrájené máslo, z vanilkového lusku vyškrabaná semínka a 4 lžíce citrónové šťávy. Ručním elektrickým šlehačem směs šleháme asi 1-2 minuty do doby, až se vše krásně spojí. Pak postupně, v několika dávkách, budeme přidávat moučkový cukr. (Cukr se totiž v menších dávkách lépe zašlehá do krému.) Krém by měl být hladký a nadýchaný. Z krému odebereme necelou 1/5 a odložíme ji, protože toto množství použijeme do těsta.
  3. Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, všechnu citrónovou kůru, 1.5 lžíce citrónové šťávy a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
  4. Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka.
  5. Za stálého šlehání přidáme vanilku s mlékem a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se nám vše spojí. Nakonec zašleháme necelou 1/5 citrónového krému. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané. Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
  6. Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
  7. Krém vložíme ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou hubičkou.
  8. Košíšky ozdobíme krémem. Krém ozdobíme květy sedmikrásek. Košíčky poklademe na tác a můžeme podávat. Dobrou chuť.