Bylinkový chlebíček s jogurtovou polevou
Ingredience
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Brusinky sušené |
3 polévková lžíce |
Cukr krupice |
280 g |
Jogurt bílý |
365 ml |
Meduňka |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
310 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej slunečnicový |
160 ml |
Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce |
Soda jedlá |
0.5 kávová lžička |
Sůl mořská |
1 špetka |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
3 ks |
Cukr moučkový |
380 g |
Jogurt bílý |
150 ml |
Med akátový |
75 ml |
Rum |
1.5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Troubu si předehřejeme na 170°C. Formu na biskupský chlebíček vytřeme máslem a vysypeme moukou. Omyté sušené brusinky necháme okapat.
- Omyté lístky rozmarýnu a meduňky posekáme na drobné kousky. Jogurt dáme do mísy, přidáme olej, vejce, všechna zrníčka z vanilkového lusku a ručním elektrickým šlehačem vše prošleháme, až budeme mít hladkou směs. V druhé míse si promícháme hladkou mouku se špetkou soli, jedlou sodou, špetkou muškátového oříšku a cukrem. Pak přidáme posekané bylinky. Postupně do jogurtové směsi přidáváme sypkou směs a ručním elektrický šlehačem vše vyšleháme na hladké těsto. Do těsta přimícháme brusinky, pak těsto nalijeme do připravené formy.
- Chlebíček pečeme přibližně 45 minut dozlatova.
- Než se korpus upeče, připravíme si jogurtovou polevu: do mísy dáme jogurt, tekutý akátový med a prosátý moučkový cukr. Vše vyšleháme na hladkou polevu.
- Upečený chlebíček necháme trochu vychladnout, pak ho z formy vyklopíme a na několika místech ho propícháme párátkem a pokapeme rumem.
- Povrch vychladlého chlebíčku polijeme polevou, nakrájíme na plátky a servírujeme.