Bylinkový chlebíček s jogurtovou polevou

Ingredience


Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
Brusinky sušené 3 polévková lžíce
Cukr krupice 280 g
Jogurt bílý 365 ml
Meduňka 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 310 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej slunečnicový 160 ml
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Soda jedlá 0.5 kávová lžička
Sůl mořská 1 špetka
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 3 ks
Cukr moučkový 380 g
Jogurt bílý 150 ml
Med akátový 75 ml
Rum 1.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na 170°C. Formu na biskupský chlebíček vytřeme máslem a vysypeme moukou. Omyté sušené brusinky necháme okapat.
  2. Omyté lístky rozmarýnu a meduňky posekáme na drobné kousky. Jogurt dáme do mísy, přidáme olej, vejce, všechna zrníčka z vanilkového lusku a ručním elektrickým šlehačem vše prošleháme, až budeme mít hladkou směs. V druhé míse si promícháme hladkou mouku se špetkou soli, jedlou sodou, špetkou muškátového oříšku a cukrem. Pak přidáme posekané bylinky. Postupně do jogurtové směsi přidáváme sypkou směs a ručním elektrický šlehačem vše vyšleháme na hladké těsto. Do těsta přimícháme brusinky, pak těsto nalijeme do připravené formy.
  3. Chlebíček pečeme přibližně 45 minut dozlatova.
  4. Než se korpus upeče, připravíme si jogurtovou polevu: do mísy dáme jogurt, tekutý akátový med a prosátý moučkový cukr. Vše vyšleháme na hladkou polevu.
  5. Upečený chlebíček necháme trochu vychladnout, pak ho z formy vyklopíme a na několika místech ho propícháme párátkem a pokapeme rumem.
  6. Povrch vychladlého chlebíčku polijeme polevou, nakrájíme na plátky a servírujeme.