Malé masopustní dortíky
Ingredience
Citrónová kůra |
1.5 polévková lžíce |
Citrónová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
250 g |
Jogurt bílý |
250 ml |
Kypřící prášek do pečiva |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
240 g |
Soda jedlá |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
3 ks |
Cukrové zdobení |
5 polévková lžíce |
Rum |
60 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 24 porcí
- Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Můžeme použít 2 formy pro 12kusů mufin.
- Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku a přimícháme do ní špetku soli, citrónovou kůru, všechna vyškrabaná zrníčka z jednoho vanilkového lusku, kypřící prášek, jedlou sodu a cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, citrónovou šťávu, čerstvá vejce a jogurt. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí, přibližně 1-2 minuty.
- Za stálého šlehání přidáme podmáslí. Šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
- Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
- Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Horké upečené košíčky opatrně po několika minutách odložíme na drátěnou podložku nebo na vál, pokapeme je rumem a hned posypeme cukrářským zdobením - červenými srdíčky.
- Malé dortíky (cupcakes) podáváme po vychladnutí.