Pečené jehněčí s křupavou strouhankou z jarních bylinek

Ingredience


Ančovička - filety 3 ks
Bobkový list 4 ks
Česnek 5 stroužek
Chléb pšeničný (bílý) 100 g
Cibule 2 ks
Citrony 1 ks
Jehněčí kýta 3 kg
Mouka pšeničná hladká T 650 5 polévková lžíce
Mrkev kořen 5 ks
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rozmarýn čerstvý 3 polévková lžíce
Tymián sušený 1 kávová lžička
Víno bílé 200 ml
Vývar jehněčí 600 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme je na velikost sousta.
  2. Smícháme nasekaný rozmarýn a zastříkeneme olivovým olejem a přidáme tři stroužky česneku.
  3. Ostrým nožem nařízneme na jehněčí kýtě několik zářezů a vetřeme do nich bylinkovou směs.
  4. Poté dáme jehněčí maso, mrkev, cibuli a bobkový list do pekáče, podlijeme vínem a pečeme 2 hodiny 15 minut na 160 °C. Poté zabalíme do alobalu a necháme 45 minut odpočívat.
  5. Mezitím slijeme výpek z jehněčího masa – ale bez zeleniny a bobkového listu. Vmícháme mouku a vývar a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
  6. Chléb natrháme na kousky, smícháme ho s kousky česneku, citronovou šťávou a kůrou, tymiánem, petrželkou a ančovičkami. Rozmixujeme to co nejvíc to půjde. Pečeme 10-15 minut na 220 °C.
  7. Jehněčí maso podáváme nakrájené, přelité omáčkou a posypané bylinkovou strouhankou.