Pečené jehněčí s křupavou strouhankou z jarních bylinek
Ingredience
Ančovička - filety |
3 ks |
Bobkový list |
4 ks |
Česnek |
5 stroužek |
Chléb pšeničný (bílý) |
100 g |
Cibule |
2 ks |
Citrony |
1 ks |
Jehněčí kýta |
3 kg |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
5 ks |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rozmarýn čerstvý |
3 polévková lžíce |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
200 ml |
Vývar jehněčí |
600 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 135 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme je na velikost sousta.
- Smícháme nasekaný rozmarýn a zastříkeneme olivovým olejem a přidáme tři stroužky česneku.
- Ostrým nožem nařízneme na jehněčí kýtě několik zářezů a vetřeme do nich bylinkovou směs.
- Poté dáme jehněčí maso, mrkev, cibuli a bobkový list do pekáče, podlijeme vínem a pečeme 2 hodiny 15 minut na 160 °C. Poté zabalíme do alobalu a necháme 45 minut odpočívat.
- Mezitím slijeme výpek z jehněčího masa – ale bez zeleniny a bobkového listu. Vmícháme mouku a vývar a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
- Chléb natrháme na kousky, smícháme ho s kousky česneku, citronovou šťávou a kůrou, tymiánem, petrželkou a ančovičkami. Rozmixujeme to co nejvíc to půjde. Pečeme 10-15 minut na 220 °C.
- Jehněčí maso podáváme nakrájené, přelité omáčkou a posypané bylinkovou strouhankou.