Vepřová pečeně se smetanou a hořčicí
Ingredience
Celer bulvový |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Hořčice |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
1.5 polévková lžíce |
Nové koření celé |
3 ks |
Pepř černý celý |
6 ks |
Slanina vepřová |
50 g |
Sůl |
1 ks |
Vepřová kýta |
750 g |
Víno bílé |
3 polévková lžíce |
Zakysaná smetana |
0.25 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Část slaniny nakrájíme na klínky. Maso zbavíme sádla, očistíme, osolíme a protkneme klínky slaniny.
- Na zbytku slaniny opečeme nakrájený celer, později přidáme na kroužky rozkrájenou cibuli a vložíme maso, které opečeme po obou stranách. Posléze maso podlijeme mírně vývarem, přidáme koření a necháme dusit do měkka za občasného obrácení masa.
- Jakmile je maso měkké, přendáme ho na teplé místo.
- Smetanu rozkvedláme s moukou a hořčicí, přilijeme víno, šťávu z masa a za stálého míchání povaříme. Poté omáčku rozmixujeme a prohřejeme v ní i maso.
- Jako přílohy podáváme knedlíky, bramborové krokety a těstoviny.