Vepřová pečeně se smetanou a hořčicí

Ingredience


Celer bulvový 1 ks
Cibule 1 ks
Hořčice 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka polohrubá 1.5 polévková lžíce
Nové koření celé 3 ks
Pepř černý celý 6 ks
Slanina vepřová 50 g
Sůl 1 ks
Vepřová kýta 750 g
Víno bílé 3 polévková lžíce
Zakysaná smetana 0.25 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Část slaniny nakrájíme na klínky. Maso zbavíme sádla, očistíme, osolíme a protkneme klínky slaniny.
  2. Na zbytku slaniny opečeme nakrájený celer, později přidáme na kroužky rozkrájenou cibuli a vložíme maso, které opečeme po obou stranách. Posléze maso podlijeme mírně vývarem, přidáme koření a necháme dusit do měkka za občasného obrácení masa.
  3. Jakmile je maso měkké, přendáme ho na teplé místo.
  4. Smetanu rozkvedláme s moukou a hořčicí, přilijeme víno, šťávu z masa a za stálého míchání povaříme. Poté omáčku rozmixujeme a prohřejeme v ní i maso.
  5. Jako přílohy podáváme knedlíky, bramborové krokety a těstoviny.