Cassoulet - odlehčená verze

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 8 stroužek
Cibule 1 ks
Citronová kůra 1 kávová lžička
Fazole černé 500 g
Klobása uzená 3 ks
Máslo čerstvé 2 kávová lžička
Mrkev kořen 1 ks
Olej slunečnicový 2 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rajčata 230 g
řepkový olej 1 polévková lžíce
Rozmarýn čerstvý 3 kávová lžička
Strouhanka 25 g
Sůl 1 kávová lžička
Šunka uzená 200 g
Tymián čerstvý 5 polévková lžíce
Vepřová plec 500 g
Víno bílé 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Fazole si namočíme den předem ve vodě. Druhý den je zalijeme čerstvou vodou - optimální jsou tak 2 litry. Přidáme tři stroužky česneku, 2 lžíce tymiánu a lžičku rozmarýnu. Vaříme 1,5 hodiny.
  2. Poté přidáme šunku nakrájenou na kostičky - voda by měla všechno pokrýt, pokud ne, přilijeme jí tolik, aby bylo vše potopené. Vaříme 30 minut.
  3. Připravíme si bouquet garni - svazek bylinek ze zbylého tymiánu, rozmarýnu a z bobkového listu.
  4. Cibuli nakrájíme na jemno.
  5. Mrkev nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm.
  6. Vepřovou plec nakrájíme na kostky o hraně 4-5 cm.
  7. Na řepkovém oleji opékáme cibuli a mrkev 5 minut. Přidáme 4 stroužky česneku - nakrájené na jemno. Přidáme i máslo. Po dvou minutách přidáme vepřové maso. Po třech minutách zalijeme vínem a necháme ho odpařit. Nakonec přidáme i rajčata - oloupaná, nakrájená, bouquet garni.
  8. Osolíme a opepříme.
  9. Fazole slijeme, vývar z nich si ale necháme - mělo by to být okolo 850 ml. Uvařené česnekové stroužky rozetřeme a přidáme je k fazolím a šunce. Toto vše (až na vývar) přidáme k masové směsi. 30 minut vaříme na mírném plameni.
  10. Klobásu pečeme asi 20 minut na 180 °C. Poté nakrájíme na kolečka tlustá 1 cm. Přidáme je k fazolím. Vše dáme do trouby na 160 °C a pečeme asi 2 hodiny - nepřikryté. Pokud se vám bude zdát, že pokrm má málo šťávy, můžeme přidat odložený vývar.
  11. Mezitím rozmixujeme strouhanku, stroužek česneku, citronovou kůru, slunečnicový olej na prášek. Ten nasypeme na cassoulet a pečeme ještě asi 20 minut dozlatova.