Cassoulet - odlehčená verze
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
8 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Fazole černé |
500 g |
Klobása uzená |
3 ks |
Máslo čerstvé |
2 kávová lžička |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej slunečnicový |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata |
230 g |
řepkový olej |
1 polévková lžíce |
Rozmarýn čerstvý |
3 kávová lžička |
Strouhanka |
25 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Šunka uzená |
200 g |
Tymián čerstvý |
5 polévková lžíce |
Vepřová plec |
500 g |
Víno bílé |
125 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 270 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Fazole si namočíme den předem ve vodě. Druhý den je zalijeme čerstvou vodou - optimální jsou tak 2 litry. Přidáme tři stroužky česneku, 2 lžíce tymiánu a lžičku rozmarýnu. Vaříme 1,5 hodiny.
- Poté přidáme šunku nakrájenou na kostičky - voda by měla všechno pokrýt, pokud ne, přilijeme jí tolik, aby bylo vše potopené. Vaříme 30 minut.
- Připravíme si bouquet garni - svazek bylinek ze zbylého tymiánu, rozmarýnu a z bobkového listu.
- Cibuli nakrájíme na jemno.
- Mrkev nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm.
- Vepřovou plec nakrájíme na kostky o hraně 4-5 cm.
- Na řepkovém oleji opékáme cibuli a mrkev 5 minut. Přidáme 4 stroužky česneku - nakrájené na jemno. Přidáme i máslo. Po dvou minutách přidáme vepřové maso. Po třech minutách zalijeme vínem a necháme ho odpařit. Nakonec přidáme i rajčata - oloupaná, nakrájená, bouquet garni.
- Osolíme a opepříme.
- Fazole slijeme, vývar z nich si ale necháme - mělo by to být okolo 850 ml. Uvařené česnekové stroužky rozetřeme a přidáme je k fazolím a šunce. Toto vše (až na vývar) přidáme k masové směsi. 30 minut vaříme na mírném plameni.
- Klobásu pečeme asi 20 minut na 180 °C. Poté nakrájíme na kolečka tlustá 1 cm. Přidáme je k fazolím. Vše dáme do trouby na 160 °C a pečeme asi 2 hodiny - nepřikryté. Pokud se vám bude zdát, že pokrm má málo šťávy, můžeme přidat odložený vývar.
- Mezitím rozmixujeme strouhanku, stroužek česneku, citronovou kůru, slunečnicový olej na prášek. Ten nasypeme na cassoulet a pečeme ještě asi 20 minut dozlatova.