Malinovo-pistáciové profiteroles
Ingredience
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Čokoláda bílá |
150 g |
Cukr moučka |
3 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
1 kávová lžička |
Maliny |
200 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
4 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Pistácie |
50 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejprve si připravíme těsto. Mouku prosyjeme do hrnce. Přidáme máslo, mléko, vodu, třtinový cukr a sůl a zahříváme na mírném plameni a mícháme tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí. Až začne směs bublat, odstavíme ji z ohně a mícháme tak dlouho, dokud se těsto lepí na okraje hrnce.
- Znovu dáme na minutu na oheň. Poté na tři minuty odstavíme. Jedno po druhém vmícháme vejce. Těsto je hladké a lesklé.
- Na plech vyložený pečícím papírem vytvarujeme 24 kuliček z těsta. Pečeme 20-25 minut na 180 °C.
- Profiteroles vyjmeme z trouby, v každé z nich zespodu prorazíme díru (pracujeme co nejrychleji) a poté pečeme ještě 5 minut. Necháme vychladnout na mřížce.
- Maliny, cukr moučka, citronovou šťávu rozmixujeme dohladka. Přeceďte směs přes síto do mísy.
- Smetanu vyšleháme dotuha, poté vmícháme 4 lžíce malinové omáčky. Tuto náplň dáme do zdobícího sáčku a zaplníme jí díry v profiteroles.
- Čokoládu rozpustíme a přelijeme jí profiteroles, poté posypeme pistáciemi nakrájenými nahrubo.
- Podáváme přelité se zbylou malinovou omáčkou.