Vepřový řízek s cibulovou oblohou

Ingredience


Cibule 300 g
Máslo čerstvé 30 g
Mléko plnotučné 50 ml
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Smetana 12% (konzumní) 250 ml
Sůl 1 kávová lžička
Vepřová kýta 600 g
Víno bílé 50 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřové řízky z kýty z obou stran osmažíme v horkém oleji, přendáme do pekáče, osolíme a opepříme. Pekáč dáme do trouby, kterou předehřejeme na 220°C.
  2. V pánvi po smažení řízků rozehřejeme máslo a osmažíme na něm oloupanou, na plátky nakrájenou cibuli. Osolíme ji, opepříme a postupně přiléváme víno a smetanu. Nakonec přilijeme ještě trochu mléka a omáčku povaříme do zhoustnutí.
  3. Řízky pokryjeme cibulovou omáčkou a zprudka zapečeme v troubě.
  4. Troubu vypneme a maso v ní necháme chvíli odležet.
  5. Řízky upravíme na talíře a podáváme s vypečenou šťávou.