Žemle
Ingredience
Cukr krupice |
2 špetka |
Droždí |
25 g |
Majolka |
4 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Mák - semena |
1 polévková lžíce |
Sůl hrubozrnná |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 150 °C.
- Do mísy prosejeme mouku, vprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, vsypeme cukr, přilijeme dvě lžíce vlažného mléka, poprášíme moukou, promícháme a necháme vykynout. Poté po okraji mísy nasypeme sůl, vmícháme ostatní suroviny a vypracujeme hladké a pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 60 minut kynout.
- Z vykynutého těsta tvoříme bochánky, klademe na plech a necháme asi 30 minut kynout. Vykynuté bochánky nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem, hrubozrnnou solí a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.