Žemle

Žemle - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 2 špetka
Droždí 25 g
Majolka 4 polévková lžíce
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Mák - semena 1 polévková lžíce
Sůl hrubozrnná 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 150 °C.
  2. Do mísy prosejeme mouku, vprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, vsypeme cukr, přilijeme dvě lžíce vlažného mléka, poprášíme moukou, promícháme a necháme vykynout. Poté po okraji mísy nasypeme sůl, vmícháme ostatní suroviny a vypracujeme hladké a pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 60 minut kynout.
  3. Z vykynutého těsta tvoříme bochánky, klademe na plech a necháme asi 30 minut kynout. Vykynuté bochánky nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem, hrubozrnnou solí a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.