Celozrnná vánočka
Ingredience
Cukr moučkový |
150 g |
Droždí |
60 g |
Hrozinky |
50 g |
Mandle |
50 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka polohrubá |
200 g |
Mouka pšeničná celozrnná |
400 g |
Mouka sójová hladká |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk Hera jedlý |
250 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V míse smícháme celozrnnou mouku, polohrubou mouku a hladkou sójovou mouku. Vyhloubíme důlek, do kterého vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.
- Když kvásek vzejde, přidáme rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, špetku soli, rozinky a nasekané mandle. Zaděláme tužší těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.
- Z těsta potom upleteme vánočku. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
- Vánočku pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.