Celozrnná vánočka

Celozrnná vánočka - obrázek

Ingredience


Cukr moučkový 150 g
Droždí 60 g
Hrozinky 50 g
Mandle 50 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 200 g
Mouka pšeničná celozrnná 400 g
Mouka sójová hladká 100 g
Sůl 1 špetka
Tuk Hera jedlý 250 g
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme celozrnnou mouku, polohrubou mouku a hladkou sójovou mouku. Vyhloubíme důlek, do kterého vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.
  2. Když kvásek vzejde, přidáme rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, špetku soli, rozinky a nasekané mandle. Zaděláme tužší těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.
  3. Z těsta potom upleteme vánočku. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
  4. Vánočku pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.