Marocký tažín s masovými kuličkami, citronem a olivami
Ingredience
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
3 ks |
Citrony |
1 ks |
Jehněčí maso mleté |
500 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Koriandr čerstvý |
4 polévková lžíce |
Kuskus |
200 g |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Olivy zelené |
100 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
4 polévková lžíce |
Rajčatové pyré |
1 polévková lžíce |
Šafrán |
7 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vývar jehněčí |
250 ml |
Zázvor mletý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z citronou vymačkáme šťávu a nastrouháme kůru.
- Kuskus připravíme podle návodu.
- Cibuli nasekáme pomocí mixéru téměř až na kaši. V míse polovinu cibule smícháme s jehněčím, citronovou kůrou, kořením, nasekanou petrželkou, osolíme a opepříme. Pořádně vše promícháme. Tvarujeme kuličky o velikosti větší švestky.
- V hrnci zahřejeme zázvor spolu se zbylou cibulí, nasekanou chilli papričkou a šafránem. Povaříme 5 minut. Přidáme citronovou šťávu, vývar, rajčatové pyré a olivy a přivedeme k varu. Přidáme masové kuličky – jednu po druhé, snížíme teplotu, přikryjeme a vaříme 20 minut.
- Poté přidáme nasekaný koriandr a ještě 10 minut vaříme odkryté, abychom zredukovali tekutiny.
- Podáváme s kuskusem.