Jehněčí tažín s meruňkami a šalotkami
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Citrony |
2 ks |
Jehněčí kýta |
2 kg |
Jogurt bílý |
250 g |
Kmín drcený |
1 polévková lžíce |
Koření ras el hanout |
1 polévková lžíce |
Koriandr čerstvý |
4 polévková lžíce |
Koriandr mletý |
2 kávová lžička |
Kuskus |
400 g |
Mandle loupané |
85 g |
Med včelí |
3 polévková lžíce |
Meruňky |
400 g |
Olej olivový extra panenský |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Šafrán |
7 g |
Šalotka |
600 g |
Skořice mletá |
2 kávová lžička |
Vývar drůbeží |
150 ml |
Zázvor mletý |
2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 450 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Připravíme si marinádu: Olivový olej vyšleháme se dvěma lžícemi medu, utřeným česnekem, kmínem, skořicí, zázvorem, koriandrovými semínky a šafránem.
- Jehněčí maso opepříme a potřeme marinádou. Necháme přes noc v lednici.
- Poté maso z marinády vyjmeme, necháme okapat a pečeme přiklopené alobalem 6-7 hodin na 140 °C. Poté okryjeme a slijeme vypečenou šťávu a pečeme na 200 °C.
- K jehněčímu masu přidáme šalotky a pečeme 15 minut. Poté přidáme i meruňky a mandle.
- Slitou vypečenou šťávu vyšleháme s citronovou šťávou, přidáme ras el hanout, zbylý med a vývar a přelijeme tím jehněčí. Pečeme 20 minut.
- Krájíme až po 10 minutách, podáváme s kuskusem, který jsme si připravili podle návodu, a jogurtem.