Bažant dušený se žampiony
Ingredience
Bažant obecný |
3300 g |
Cibule |
200 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
30 g |
Tuk |
50 g |
Voda pitná |
500 ml |
Žampiony čerstvé |
200 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Bažanta očistíme, vykucháme, opálíme a opláchneme. Prsa a stehna protkneme slaninou, vně i uvnitř osolíme a pomocí jehlice nebo provázku je ztvarujeme.
- Cibuli drobně nakrájíme a osmahneme na tuku do zlatavé barvy. Zastříkneme vodou, vložíme bažanty, přidáme polovinu dávky másla a za občasného přelévání šťávou dusíme doměkka. Během dušení doléváme vodu a dbáme, aby se cibule nepřipálila.
- Udušené maso vyjmeme, šťávu rozředíme podle potřeby vodou, přisolíme a procedíme.
- Žampiony opláchneme, nakrájíme na plátky a osmahneme je na zbylé polovině másla. Přidáme je do procezené šťávy a krátce povaříme.
- Porce bažanta podáváme vždy s naseknutými klouby. Na talíř dáme část bílého a část tmavého masa (prsa - stehna), přelité šťávou se žampiony.