Bažant dušený se žampiony

Ingredience


Bažant obecný 3300 g
Cibule 200 g
Máslo čerstvé 100 g
Slanina vepřová 100 g
Sůl 30 g
Tuk 50 g
Voda pitná 500 ml
Žampiony čerstvé 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Bažanta očistíme, vykucháme, opálíme a opláchneme. Prsa a stehna protkneme slaninou, vně i uvnitř osolíme a pomocí jehlice nebo provázku je ztvarujeme.
  2. Cibuli drobně nakrájíme a osmahneme na tuku do zlatavé barvy. Zastříkneme vodou, vložíme bažanty, přidáme polovinu dávky másla a za občasného přelévání šťávou dusíme doměkka. Během dušení doléváme vodu a dbáme, aby se cibule nepřipálila.
  3. Udušené maso vyjmeme, šťávu rozředíme podle potřeby vodou, přisolíme a procedíme.
  4. Žampiony opláchneme, nakrájíme na plátky a osmahneme je na zbylé polovině másla. Přidáme je do procezené šťávy a krátce povaříme.
  5. Porce bažanta podáváme vždy s naseknutými klouby. Na talíř dáme část bílého a část tmavého masa (prsa - stehna), přelité šťávou se žampiony.