Shiitake polévka s kapustou a tofu

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Citronová tráva 1 ks
Javorový sirup 1 polévková lžíce
Kapusta hlávková 300 g
Kardamom černý 5 ks
Kari pasta 1 kávová lžička
Kmín mletý 1 kávová lžička
Mrkev kořen 1 ks
Nudle Soba 90 g
Olej olivový extra panenský 1 polévková lžíce
Omáčka sójová 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Pepř sečuánský 1 kávová lžička
Sezam - semena 1 polévková lžíce
Shiitake houby 4 ks
Skořice celá 1 ks
Sůl mořská 1 kávová lžička
Sýr sójový - Tofu 200 g
Voda pitná 1 l
Zázvor mletý 1 kávová lžička
Pepř cayenský 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve si připravíme polévku: vodu smícháme s houbami shiitake, skořicí, kardamomem, citronovou trávou, kari pastou, kmínem, polovinou sójové omáčky, solí, sečuánksým a kajenským pepřem a mrkví, kterou jsme oloupali a nakrájeli na 4 kusy. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme 10 minut. Odstavíme a necháme ještě 10 minut odpočívat.
  2. Poté polévku slijeme – odstraníme celé koření a citronovou trávu, ale necháme si stranou houby a mrkev.
  3. Nyní si připravíme tofu: Tofu slijeme a nakrájíme ho na kostky o velikosti asi 2 cm. Ze zbylé sójové omáčky, javorového sirupu a zázvoru jsme si připravili marinádu, do které kostky tofu naložíme. Takto necháme 20 minut. Poté nasucho opékáme na pánvi asi 5 minut ze všech stran.
  4. Teď si připravíme kapustu: rozpálíme si olivový olej a přidáme utřený česnek. Po minutě vmícháme i na proužky nakrájenou kapustu. Zalijeme 100 ml vody a dusíme 5 minut doměkka. Osolíme a opepříme podle chuti. Na konci přimícháme ještě sezamová semínka.
  5. Soba nudle uvaříme podle návodu.
  6. Do tří misek rozdělíme nudle, tofu, kapustu, zalijeme vývarem a doplníme houbami a mrkví. Podáváme.