Pečená kuřecí stehna s nádivkou
Ingredience
Chléb toastový pšeničný světlý |
55 g |
Kuřecí stehna |
1200 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko polotučné |
60 ml |
Slunečnice - semena |
30 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
100 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Větší kuřecí stehna ze spodní strany nařízneme podél stehenní kosti a po vykloubení ji vyjmeme. Tzv. paličky ponecháme a taktéž ponecháme všechnu kůžičku a neodkrajujeme ji.
- Na nádivku nakrájíme na kostičky bílý toustový chléb nebo žemli. Použijeme starší, ale ještě vláčné pečivo. Přidáme slunečnicová semínka, žloutek rozšlehaný s mlékem, sůl dle potřeby a sníh z bílku. Vše smícháme dohromady. Mléko dáme dle potřeby.
- Připravená stehna vevnitř mírně osolíme, naplníme nádivkou a pomocí kovových jehel sepneme. Přiměřeně osolíme i na povrchu, vložíme do pekáčku a na stehna položíme kousky másla. Přidáme zhruba 100 ml vody, pekáček přiklopíme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 45 minut a v druhé polovině pečení pekáček odklopíme.
- Podáváme rozkrojené šikmým řezem a vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách bohatě sypané plocholistou petrželkou.