Makové koláčky
Ingredience
Cukr krupice |
125 g |
Cukr vanilka |
2 kávová lžička |
Droždí |
35 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Čokoláda na vaření |
50 g |
Cukr moučkový |
50 g |
Mák mletý |
250 g |
Marmeláda rybízová |
50 g |
Mléko polotučné |
125 ml |
Skořice mletá |
1 špetka |
Mandle plátky |
30 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Na kvásek smícháme 3 lžíce vlažného mléka se 2 lžícemi mouky, 1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Promícháme a necháme vykynout.
- Mouku mírně osolíme, přidáme vykynutý kvásek, rozehřáté vlahé máslo, zbytlé mléko se dvěma rozšlehanými vejci a vanilkovým cukrem. Vypracujeme těsto.
- Povrch těsta posypeme zlehka moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Maková náplň: Mléko ohřejeme, přidáme džem, cukr, čokoládu, skořici a umletý mák. Vše chvíli povaříme.
- Vykynuté těsto rozdělíme na kousky, zakulatíme je a urovnáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Po vykynutí do koláčků vymáčkneme důlek, naplníme připravenou nádivkou a ozdobíme plátky mandlí.
- Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Koláčky pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut.