Makové koláčky

Ingredience


Cukr krupice 125 g
Cukr vanilka 2 kávová lžička
Droždí 35 g
Máslo čerstvé 125 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
Čokoláda na vaření 50 g
Cukr moučkový 50 g
Mák mletý 250 g
Marmeláda rybízová 50 g
Mléko polotučné 125 ml
Skořice mletá 1 špetka
Mandle plátky 30 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na kvásek smícháme 3 lžíce vlažného mléka se 2 lžícemi mouky, 1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Promícháme a necháme vykynout.
  2. Mouku mírně osolíme, přidáme vykynutý kvásek, rozehřáté vlahé máslo, zbytlé mléko se dvěma rozšlehanými vejci a vanilkovým cukrem. Vypracujeme těsto.
  3. Povrch těsta posypeme zlehka moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
  4. Maková náplň: Mléko ohřejeme, přidáme džem, cukr, čokoládu, skořici a umletý mák. Vše chvíli povaříme.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na kousky, zakulatíme je a urovnáme na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Po vykynutí do koláčků vymáčkneme důlek, naplníme připravenou nádivkou a ozdobíme plátky mandlí.
  7. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Koláčky pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut.