Posvícenské koláčky
Ingredience
Cukr krupice |
300 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Pšeničná mouka hrubá |
300 g |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Droždí |
25 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka polohrubá |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Náplň maková |
150 g |
Náplň tvarohová |
150 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Z rozdrobeného droždí, cukru, vlažného mléka a trochy polohrubé mouky zaděláme kvásek, který necháme vzejít.
- Do mísy vsypeme zbylou mouku, přidáme sůl, nakrájené máslo (nebo rostlinný tuk), přidáme kvásek, žloutky a přilijeme vlažné mléko. Vše zpracujeme v těsto, které necháme zakryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout.
- Potom vytvarujeme z kousků vykynutého těsta kuličky, urovnáme je na plech a lžičkou nebo opačným koncem vařečky do nich vyhloubíme mělčí důlek. Naplníme nádivkou (nejlépe makovou nebo tvarohovou, můžeme i povidlovou nebo ořechovou), posypeme drobenkou a koláčky pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova 15-20 minut.
- Po upečení ještě teplé koláčky pocukrujeme.