Posvícenské koláčky

Ingredience


Cukr krupice 300 g
Máslo čerstvé 250 g
Pšeničná mouka hrubá 300 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Droždí 25 g
Máslo čerstvé 250 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 500 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Náplň maková 150 g
Náplň tvarohová 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z rozdrobeného droždí, cukru, vlažného mléka a trochy polohrubé mouky zaděláme kvásek, který necháme vzejít.
  2. Do mísy vsypeme zbylou mouku, přidáme sůl, nakrájené máslo (nebo rostlinný tuk), přidáme kvásek, žloutky a přilijeme vlažné mléko. Vše zpracujeme v těsto, které necháme zakryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout.
  3. Potom vytvarujeme z kousků vykynutého těsta kuličky, urovnáme je na plech a lžičkou nebo opačným koncem vařečky do nich vyhloubíme mělčí důlek. Naplníme nádivkou (nejlépe makovou nebo tvarohovou, můžeme i povidlovou nebo ořechovou), posypeme drobenkou a koláčky pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova 15-20 minut.
  4. Po upečení ještě teplé koláčky pocukrujeme.