Rib-eye steak v brandy a rozmarýnové omáčce
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Hovězí steak libový |
4 ks |
Hovězí vývar základní |
150 ml |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce |
Šalotka |
2 polévková lžíce |
Sherry brandy |
75 ml |
Škrob kukuřičný bezlepkový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Zakysaná smetana |
100 ml |
Žampiony čerstvé |
300 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 24 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Steaky osolíme a opepříme.
- Šalotku nakrájíme co nejvíce na jemno.
- Česnek utřeme.
- Na jedné lžíci másla a jedné lžíci oleje opékáme steaky – asi 3-4 minuty z každé strany. Dáme je na talíř a obalíme je potravinářskou fólií.
- Do pánve přidáme zbylé máslo a olej a opékáme šalotku asi 4 minuty. Poté přidáme česnek a nasekaný rozmarýn. Po dvou minutách přidáme i nakrájené houby. Pečeme 8 minut do měkka. Zalijeme brandy a po 30 sekundách promícháme a vlijeme vývar. Vmícháme i smetanu a tři minuty povaříme. Osolíme a opepříme podle chuti.
- V malé misce vyšlehám škrob s vodou a přidáme do pánve.
- Ještě 2 minuty povaříme a je hotovo.
- Steaky podáváme přelité omáčkou.