Rib-eye steak v brandy a rozmarýnové omáčce

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Hovězí steak libový 4 ks
Hovězí vývar základní 150 ml
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Šalotka 2 polévková lžíce
Sherry brandy 75 ml
Škrob kukuřičný bezlepkový 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 polévková lžíce
Zakysaná smetana 100 ml
Žampiony čerstvé 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Steaky osolíme a opepříme.
  2. Šalotku nakrájíme co nejvíce na jemno.
  3. Česnek utřeme.
  4. Na jedné lžíci másla a jedné lžíci oleje opékáme steaky – asi 3-4 minuty z každé strany. Dáme je na talíř a obalíme je potravinářskou fólií.
  5. Do pánve přidáme zbylé máslo a olej a opékáme šalotku asi 4 minuty. Poté přidáme česnek a nasekaný rozmarýn. Po dvou minutách přidáme i nakrájené houby. Pečeme 8 minut do měkka. Zalijeme brandy a po 30 sekundách promícháme a vlijeme vývar. Vmícháme i smetanu a tři minuty povaříme. Osolíme a opepříme podle chuti.
  6. V malé misce vyšlehám škrob s vodou a přidáme do pánve.
  7. Ještě 2 minuty povaříme a je hotovo.
  8. Steaky podáváme přelité omáčkou.