Majonéza

Ingredience


Hořčice Dijonská 1 kávová lžička
Ocet vinný 1 polévková lžíce
Olej olivový 150 ml
Olej slunečnicový 150 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme žloutky, hořčici, ocet, sůl a pepř a šleháme metličkami cca 1min, dokud nevznikne hustá krémová hmota.
  2. Ve sklenici smícháme oba oleje a poté postupně po kapkách přidáváme do žloutkové hmoty. Když začne houstnout, přilime zbytek oleje tenkým pramínkem za stálého šlehání. Majonéza musí mít hladkou, hustou konzistenci. Můžeme ještě dochutit kořením nebo hořčicí.
  3. Můžeme uchovávat cca 3dny v lednici.