Majonéza
Ingredience
Hořčice Dijonská |
1 kávová lžička |
Ocet vinný |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
150 ml |
Olej slunečnicový |
150 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V míse smícháme žloutky, hořčici, ocet, sůl a pepř a šleháme metličkami cca 1min, dokud nevznikne hustá krémová hmota.
- Ve sklenici smícháme oba oleje a poté postupně po kapkách přidáváme do žloutkové hmoty. Když začne houstnout, přilime zbytek oleje tenkým pramínkem za stálého šlehání. Majonéza musí mít hladkou, hustou konzistenci. Můžeme ještě dochutit kořením nebo hořčicí.
- Můžeme uchovávat cca 3dny v lednici.