Gratinované hřebenatky

Ingredience


Estragon 1 hrst
Hřebenatka 8 ks
Máslo čerstvé 200 g
Ocet vinný 35 ml
Olej olivový 2 polévková lžíce
Šalotka 1 ks
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Víno bílé 35 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do pánve nalijeme ocet a 35ml vína, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, několik lístků estragonu a sůl, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až se nálev zredukuje na polovinu množství.
  2. Poté ho necháme vychladnout a vyjmeme estragon.
  3. Do vodní lázně zahřáté na 50C dáme žloutky, přilijeme k nim vychladlý nálev a šlehačem vyšleháme do omáčky krémovité konzistence. Odstavíme a všleháme rozpuštěné máslo. Nakonec přisypeme lžičku nasekaného estragonu.
  4. Hřebenatky otevřeme, vyřízneme svalovinu a nohu a restujeme mušle cca 1min z každé strany na rozpáleném oleji.
  5. Přemístíme je do lastur, přelijeme omáčkou a gratinujeme ještě 2-3min v troubě s grilem rozpáleným na 250C.