Gratinované hřebenatky
Ingredience
Estragon |
1 hrst |
Hřebenatka |
8 ks |
Máslo čerstvé |
200 g |
Ocet vinný |
35 ml |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Šalotka |
1 ks |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
35 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do pánve nalijeme ocet a 35ml vína, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, několik lístků estragonu a sůl, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až se nálev zredukuje na polovinu množství.
- Poté ho necháme vychladnout a vyjmeme estragon.
- Do vodní lázně zahřáté na 50C dáme žloutky, přilijeme k nim vychladlý nálev a šlehačem vyšleháme do omáčky krémovité konzistence. Odstavíme a všleháme rozpuštěné máslo. Nakonec přisypeme lžičku nasekaného estragonu.
- Hřebenatky otevřeme, vyřízneme svalovinu a nohu a restujeme mušle cca 1min z každé strany na rozpáleném oleji.
- Přemístíme je do lastur, přelijeme omáčkou a gratinujeme ještě 2-3min v troubě s grilem rozpáleným na 250C.