Šípková omáčka

Ingredience


Bujón hovězí 3 dl
Citrony 0.4 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Hřebíček 2 ks
Máslo čerstvé 30 g
Mouka pšeničná hladká T 650 5 g
Šípky sušené 200 g
Skořice celá 1 ks
Sůl 0.3 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vsypeme prosátou mouku do větší části horkého másla a za stálého míchání lehce osmahneme. Zalijeme prochladlým vývarem a rozšleháme.
  2. Přidáme rozvařené šípky případně šípkovou zavařeninu, 2 kolečka citronu i s kůrou, 2 hřebíčky, kousek celé skořice a za občasného míchání necháme vařit 30 minut.
  3. Pak omáčku přecedíme, dle potřeby dochutíme cukrem a solí, opět krátce povaříme a nakonec přidáme pro zjemnění zbytek čerstvého tuhého másla.