Zelná polévka se salámem

Ingredience


Brambory 12 g
Hovězí vývar základní 1700 ml
Kmín celý 0.7 g
Máslo čerstvé 33 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Ocet kvasný lihový 20 ml
Pepř černý mletý 0.7 g
Salám jemný 167 g
Slanina vepřová 67 g
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 20 g
Zelí hlávkové bílé 333 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hlávkové zelí očistíme a opláchneme. Nakrájíme je na delší trojúhelníky a krátce spaříme.
  2. Syrové brambory opláchneme a nakrájíme je na větší kostky. Společně se zelím je dáme vařit do vývaru.Během vaření přidáme mletý pepř a kmín.
  3. Ve smetaně rozmícháme prosátou mouku a když jsou brambory i zelí téměř měkké, vlijeme ji do polévky.
  4. Potom přidáme mletý pepř, sůl, ocet a za občasného promíchání dobře provaříme.
  5. Slaninu očistíme, nakrájíme na drobné kostičky a částečně roztavíme. Přidáme k ní na kostičky nakrájený salám, krátce osmažíme a přidáme do polévky.
  6. Hotovou polévku zjemníme máslem, dochutíme solí a ještě provaříme.