Zelná polévka se salámem
Ingredience
Brambory |
12 g |
Hovězí vývar základní |
1700 ml |
Kmín celý |
0.7 g |
Máslo čerstvé |
33 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Ocet kvasný lihový |
20 ml |
Pepř černý mletý |
0.7 g |
Salám jemný |
167 g |
Slanina vepřová |
67 g |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
20 g |
Zelí hlávkové bílé |
333 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hlávkové zelí očistíme a opláchneme. Nakrájíme je na delší trojúhelníky a krátce spaříme.
- Syrové brambory opláchneme a nakrájíme je na větší kostky. Společně se zelím je dáme vařit do vývaru.Během vaření přidáme mletý pepř a kmín.
- Ve smetaně rozmícháme prosátou mouku a když jsou brambory i zelí téměř měkké, vlijeme ji do polévky.
- Potom přidáme mletý pepř, sůl, ocet a za občasného promíchání dobře provaříme.
- Slaninu očistíme, nakrájíme na drobné kostičky a částečně roztavíme. Přidáme k ní na kostičky nakrájený salám, krátce osmažíme a přidáme do polévky.
- Hotovou polévku zjemníme máslem, dochutíme solí a ještě provaříme.