Zapékané brambory se sýrem
Ingredience
Brambory |
5 kg |
Cibule |
2 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
75 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
400 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Gouda 45% |
75 g |
Sýr Parmezán |
5 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Voda pitná |
5 l |
Vývar zeleninový |
1500 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Brambory vaříme asi 20 minut v osolené vodě, scedíme, oloupeme a rozpůlíme.
- Cibuli a tymián nasekáme nadrobno. Na rozehřátém másle krátce podusíme cibuli, zasypeme moukou a opražíme dorůžova. Poté za stálého míchání přiléváme vývar i se smetanou, krátce povaříme a necháme trochu zchladnout.
- Do vlažné omáčky vmícháme goudu, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem.
- Brambory vložíme do zapékací mísy, zalijeme je omáčkou a zasypeme parmezánem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 20 minut.