Zapékané brambory se sýrem

Ingredience


Brambory 5 kg
Cibule 2 ks
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 75 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 400 ml
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Gouda 45% 75 g
Sýr Parmezán 5 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 ks
Voda pitná 5 l
Vývar zeleninový 1500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory vaříme asi 20 minut v osolené vodě, scedíme, oloupeme a rozpůlíme.
  2. Cibuli a tymián nasekáme nadrobno. Na rozehřátém másle krátce podusíme cibuli, zasypeme moukou a opražíme dorůžova. Poté za stálého míchání přiléváme vývar i se smetanou, krátce povaříme a necháme trochu zchladnout.
  3. Do vlažné omáčky vmícháme goudu, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem.
  4. Brambory vložíme do zapékací mísy, zalijeme je omáčkou a zasypeme parmezánem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 20 minut.