Moules mernier

Ingredience


Cibule 2 ks
Mrkev kořen 3 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Škeble čerstvé 2 kg
Sůl 1 špetka
Víno bílé 145 ml
Voda pitná 145 ml
Zakysaná smetana 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pod studenou tekoucí vodou okartáčujeme škeble. Odstraníme vlas a vyhodíme otevřené a poškozené kusy.
  2. Do velkého hrnce se silným dnem dáme nakrájenou cibuli, petržel, mrkev, vodu, víno a vývar. 10 minut vaříme, dokud cibule a mrkev nezměkne.
  3. Přidáme škeble, zakryjeme pokličkou a 5 minut vaříme, dokud se škeble neotevřou. Hrcem v průběhu vaření zatřeseme.
  4. Slijeme do mísy škeble a vývar nalijeme do hrnce zpět. Zavřené škeble vyhodíme.
  5. Přivedeme k varu vývar a vaříme, dokud se objem nezmenší na polovinu.
  6. Odstavíme, vmícháme smetanu a osolíme a opepříme.
  7. Škeble rozdělíme do 4 misek, přelijeme omáčkou a posypeme petrželí.