Moules mernier
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Mrkev kořen |
3 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Škeble čerstvé |
2 kg |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
145 ml |
Voda pitná |
145 ml |
Zakysaná smetana |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pod studenou tekoucí vodou okartáčujeme škeble. Odstraníme vlas a vyhodíme otevřené a poškozené kusy.
- Do velkého hrnce se silným dnem dáme nakrájenou cibuli, petržel, mrkev, vodu, víno a vývar. 10 minut vaříme, dokud cibule a mrkev nezměkne.
- Přidáme škeble, zakryjeme pokličkou a 5 minut vaříme, dokud se škeble neotevřou. Hrcem v průběhu vaření zatřeseme.
- Slijeme do mísy škeble a vývar nalijeme do hrnce zpět. Zavřené škeble vyhodíme.
- Přivedeme k varu vývar a vaříme, dokud se objem nezmenší na polovinu.
- Odstavíme, vmícháme smetanu a osolíme a opepříme.
- Škeble rozdělíme do 4 misek, přelijeme omáčkou a posypeme petrželí.