Škeble s pernodem a smetanou

Ingredience


Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Česnek 1 stroužek
Cibule 2 ks
Máslo čerstvé 90 g
Mléko polotučné 190 ml
Olej rostlinný 50 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Pernod 3 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Škeble čerstvé 2 kg
Smetana 12% (konzumní) 190 ml
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Veka 8 plátek
Víno bílé 190 ml
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do velkého hrnce vložíme očištěné škeble, víno, petržel a bouquet garni. Pod pokličkou vaříme 5 minut, dokud se škeble neotevřou. Vyhodíme neotevřené škeble.
  2. Vzniklý vývar procedíme přes jemné sítko. Odstraníme svrchní skořápku škeblí a udržujeme teplé.
  3. Rozpustíme v hrnci máslo, nakrájenou cibuli a česnek a smažíme dokud nezezlátnou a nezměknou. Přilijeme vývar ze škeblí, vroucí vodu a mléko a zvolna 5 minut vaříme.
  4. Žloutky rozšleháme se smetanou a pernodem nebo citronovou šťávou.
  5. Přidáme trochu horké omáčky, nalijeme do hrnce a zahříváme za stálého míchání. Opepříme.
  6. Rozdělíme škeble do 4 talířů, přelijeme omáčkou a petrželí posypeme.
  7. Na oleji osmahneme veku po obou stranách dozlatova.
  8. Podáváme ke škeblím.