Škeble s pernodem a smetanou
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Máslo čerstvé |
90 g |
Mléko polotučné |
190 ml |
Olej rostlinný |
50 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pernod |
3 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Škeble čerstvé |
2 kg |
Smetana 12% (konzumní) |
190 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Veka |
8 plátek |
Víno bílé |
190 ml |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do velkého hrnce vložíme očištěné škeble, víno, petržel a bouquet garni. Pod pokličkou vaříme 5 minut, dokud se škeble neotevřou. Vyhodíme neotevřené škeble.
- Vzniklý vývar procedíme přes jemné sítko. Odstraníme svrchní skořápku škeblí a udržujeme teplé.
- Rozpustíme v hrnci máslo, nakrájenou cibuli a česnek a smažíme dokud nezezlátnou a nezměknou. Přilijeme vývar ze škeblí, vroucí vodu a mléko a zvolna 5 minut vaříme.
- Žloutky rozšleháme se smetanou a pernodem nebo citronovou šťávou.
- Přidáme trochu horké omáčky, nalijeme do hrnce a zahříváme za stálého míchání. Opepříme.
- Rozdělíme škeble do 4 talířů, přelijeme omáčkou a petrželí posypeme.
- Na oleji osmahneme veku po obou stranách dozlatova.
- Podáváme ke škeblím.