Čokoládová štola přelitá směsí čokolády a koňaku

Ingredience


Čokoláda hořká 150 g
Cukr krupice 80 g
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 ks
Máslo čerstvé 50 g
Mouka polohrubá 50 g
Pomeranče 1 ks
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
Čokoláda hořká 150 g
Martell cognac 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni se 30 g másla. Žloutky s cukrem utřeme do světlé pěny, přidáme mouku, čokoládovou hmotu a kypřicí prášek. Třeme dokud nezískáme hladkou směs. Poté zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli.
  3. Těsto vlijeme do vymazané formy na biskupský chlebíček a pečeme asi 10 minut, teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 8 - 10 minut. Štolu vyjmeme, necháme vychladnout ve formě a vyklopíme na tác.
  4. Na polevu rozehřejeme čokoládu s máslem a 2 lžícemi vody. Přidáme koňak a vzniklou polevu rozetřeme stěrkou na štolu. Necháme ztuhnout a před podáváním dozdobíme rozpůlenými plátky pomeranče.