Čokoládová štola přelitá směsí čokolády a koňaku
Ingredience
Čokoláda hořká |
150 g |
Cukr krupice |
80 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka polohrubá |
50 g |
Pomeranče |
1 ks |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Čokoláda hořká |
150 g |
Martell cognac |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
50 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni se 30 g másla. Žloutky s cukrem utřeme do světlé pěny, přidáme mouku, čokoládovou hmotu a kypřicí prášek. Třeme dokud nezískáme hladkou směs. Poté zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli.
- Těsto vlijeme do vymazané formy na biskupský chlebíček a pečeme asi 10 minut, teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 8 - 10 minut. Štolu vyjmeme, necháme vychladnout ve formě a vyklopíme na tác.
- Na polevu rozehřejeme čokoládu s máslem a 2 lžícemi vody. Přidáme koňak a vzniklou polevu rozetřeme stěrkou na štolu. Necháme ztuhnout a před podáváním dozdobíme rozpůlenými plátky pomeranče.