Musaka z fazolí, čočky a lilku
Ingredience
Bazalka |
1 hrst |
Bylinky čerstvé - svazek |
2 kávová lžička |
Celer řapíkatý |
2 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Čočka jedlá |
75 g |
Fazole bílé |
400 g |
Jogurt bílý |
300 ml |
Lilek |
1 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Paprika žlutá |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
2 ks |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
400 g |
Sýr Parmezán |
25 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
5 polévková lžíce |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do hrnce s vroucí vodou vložíme čočku a pod poklicí vaříme 30 minut. Slijeme, propláchneme a dáme stranou.
- Na 175 stupňů předehřejeme troubu.
- V hrnci s vodou vaříme 2 minuty plátky lilku. Slijeme, osušíme a dáme stranou.
- Rozehřejeme v pánvi olej, vložíme pokrájený pórek, česnek, řapíkatý celer, papriku a 5 minut smažíme, dokud zelenina nezměkne.
- Přidáme uvařenou čočku, víno, rajčata, fazole, rajčatový protlak, pepř a směs koření. Přikryjeme poklicí a přivedeme k varu. 10 minut zvolna vaříme.
- Polovinu směsi fazolí a čočky dáme do zapékací mísy, poklademe polovinou plátků lilku v jedné vrstvě.
- Navrstvíme další směs fazolí a plátky lilku, jogurt smícháme s vejci, nalijeme na lilek a posypeme parmazánem.
- 40 minut pečeme.
- Ozdobíme bylinkami.