Musaka z fazolí, čočky a lilku

Ingredience


Bazalka 1 hrst
Bylinky čerstvé - svazek 2 kávová lžička
Celer řapíkatý 2 ks
Česnek 2 stroužek
Čočka jedlá 75 g
Fazole bílé 400 g
Jogurt bílý 300 ml
Lilek 1 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Paprika žlutá 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 2 ks
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata 400 g
Sýr Parmezán 25 g
Vejce slepičí 2 ks
Víno bílé 5 polévková lžíce
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce s vroucí vodou vložíme čočku a pod poklicí vaříme 30 minut. Slijeme, propláchneme a dáme stranou.
  2. Na 175 stupňů předehřejeme troubu.
  3. V hrnci s vodou vaříme 2 minuty plátky lilku. Slijeme, osušíme a dáme stranou.
  4. Rozehřejeme v pánvi olej, vložíme pokrájený pórek, česnek, řapíkatý celer, papriku a 5 minut smažíme, dokud zelenina nezměkne.
  5. Přidáme uvařenou čočku, víno, rajčata, fazole, rajčatový protlak, pepř a směs koření. Přikryjeme poklicí a přivedeme k varu. 10 minut zvolna vaříme.
  6. Polovinu směsi fazolí a čočky dáme do zapékací mísy, poklademe polovinou plátků lilku v jedné vrstvě.
  7. Navrstvíme další směs fazolí a plátky lilku, jogurt smícháme s vejci, nalijeme na lilek a posypeme parmazánem.
  8. 40 minut pečeme.
  9. Ozdobíme bylinkami.