Penne s říčními raky
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Hrozinky |
40 g |
Kari koření |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
35 g |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Oříšky piniové |
50 g |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Rak říční |
24 ks |
Šalotka |
100 g |
Smetana 12% (konzumní) |
500 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Těstoviny Penne |
400 g |
Víno bílé |
140 ml |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rozmrazíme říční raky. Lehkým krouživým pohybem oddělíme ocásky od trupu. Rozlomíme krunýř, maso podél hřbetu nakrojíme, odstraníme střívko a račí maso dáme do chladničky.
- Oloupanou a na kostičky nakrájenou šalotku spolu s račími trupy a krunýři orestujeme na másle na silném ohni. Přimícháme kari, přidáme med, 100 ml vína a rajčata se šťávou. Vše povaříme asi 5 minut a necháme zhoustnout.Zalijeme smetanou, osolíme, okořeníme kajenským pepřem a na mírném ohni asi 10 minut povaříme.
- Ve zbytku vína povaříme rozinky ( dokud se tekutina nevyvaří).Na olivovém oleji opražíme dozlatova piniová jádra. Penne uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Omáčku prolisujeme přes jemné sítko. Rozinky, račí ocásky a penne promícháme s připravenou omáčkou a ohřejeme.
- Na talíři pokrm ozdobíme lístky bazalky a opraženými piniovými jádry.