Penne s říčními raky

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Hrozinky 40 g
Kari koření 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 35 g
Med včelí 1 polévková lžíce
Olej olivový 4 polévková lžíce
Oříšky piniové 50 g
Pepř cayenský 1 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Rak říční 24 ks
Šalotka 100 g
Smetana 12% (konzumní) 500 ml
Sůl 1 kávová lžička
Těstoviny Penne 400 g
Víno bílé 140 ml
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozmrazíme říční raky. Lehkým krouživým pohybem oddělíme ocásky od trupu. Rozlomíme krunýř, maso podél hřbetu nakrojíme, odstraníme střívko a račí maso dáme do chladničky.
  2. Oloupanou a na kostičky nakrájenou šalotku spolu s račími trupy a krunýři orestujeme na másle na silném ohni. Přimícháme kari, přidáme med, 100 ml vína a rajčata se šťávou. Vše povaříme asi 5 minut a necháme zhoustnout.Zalijeme smetanou, osolíme, okořeníme kajenským pepřem a na mírném ohni asi 10 minut povaříme.
  3. Ve zbytku vína povaříme rozinky ( dokud se tekutina nevyvaří).Na olivovém oleji opražíme dozlatova piniová jádra. Penne uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Omáčku prolisujeme přes jemné sítko. Rozinky, račí ocásky a penne promícháme s připravenou omáčkou a ohřejeme.
  4. Na talíři pokrm ozdobíme lístky bazalky a opraženými piniovými jádry.